Başkan Özaltun Atık Su Arıtma Tesisini İnceledi

Konya’nın Beyşehir İlçe Belediye Başkanı Murat Özaltun, Yeni Büyükşehir Belediyesi Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğuna geçen Beyşehir Katı Atıksu Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulundu.

Başkan Özaltun Atık Su Arıtma Tesisini İnceledi
Özaltun, kendisine eşlik eden AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Şenol’la birlikte işletmeye yeniden açılan tesisi ziyaret etti. KOSKİ Beyşehir Bölge Sorumlusu Ali Özdemir, Başkan Özaltun ve Şenol’a tesisi gezdirirken, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Başkan Özaltun burada yaptığı açıklamada, geçmişte Beyşehir Belediyesi imkanlarıyla yapılan ancak belli bir zaman sonra yüksek işletme maliyetleri nedeniyle işletilemeyerek atıl duruma düşen katı atık su arıtma tesisinin Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 3 milyon liralık bir yatırımın ardından modernizasyonunun tamamlanarak yeniden çalıştırılmaya başlandığını söyledi.



"Üretici mağduriyeti giderildi"

7 yıldır atıl vaziyette bekleyen ve bünyesindeki pek çok önemli aksamını çeşitli sebeplerle kaybeden tesisin belediye başkanı olarak göreve başladıktan sonra artık kullanılamaz hale geldiğini gördüklerini ve yeniden işletmeye açılması için Konya Büyükşehir Belediyesi nezdinde girişimde bulunduklarını söyleyen Özaltun, “Tesisin işletilememesi üzerine yakın çevresindeki özellikle BSA kanalının her iki yanındaki dış mahallelerde yaşayan tarımla uğraşan çiftçilerimiz, ilçe merkezinden gelen kanalizasyon atıklarından bıkmış durumdaydı. Bekdemir, Avdancık ve Çivril gibi mahallelerimize yönelik ziyaretlerimizde üreticilerimiz, yetiştirmiş oldukları sebze ve meyve ürünlerini satamadıklarından ve çevredeki ağır kokudan yakınıp şikayet ediyorlardı. Bu yöndeki tepkileri Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Bey’e iletince sağolsunlar hemen bu konuda girişimleri başlattılar. 1,5 yıl önce bu konuda başlayan çalışmalar meyvesini vermiş durumda ve tesis modernizasyonunu tamamladıktan sonra yeniden işletmeye açılarak hizmet vermeye başladı.

Mahalle sakini üreticilerimiz de yaşadıkları bu mağduriyetten kurtulmuş oldu” dedi.

"Su arıtma tam otomasyonla yapılıyor"

İşletmeye yeniden açılması üzerine çalışmaları yerinde görmek üzere tesisi ziyaret ettiklerini vurgulayan Özaltun, karşılaştıkları manzaranın kendilerini çok memnun ettiğini dile getirdi. Karşılarında tam otomasyon sistemiyle kurulmuş bir arıtma tesisi gördüklerini anlatan Özaltun, şunları kaydetti:

“Beyşehir’in 12 merkez mahallesinin tüm kanalizasyon atıkları burada toplanıyor ve ilk filtrasyon veya eleme dediğimiz yerde katı atıklar eleniyor. Elendikten sonra atık sular karıştırma sistemiyle birlikte diğer aşamalardan geçiyor. Burada gördük ki, giren ve çıkan su çok farklı. Bakıldığında giren su siyah renge yakınken, çıkan su ise çok berraklık kalitesinde görünüm veriyor. Atıkların girişten çıkışına kadar ki tüm aşamaları buradaki tam otomasyon sisteminde de ekran aracılığıyla yakından takip edilebiliyor.”
Kaynak: İHA