TZD Genel Başkanı Demirtaş Açıklaması

'Son dönemde girdi fiyatlarını tavana vurduran dolardaki artış ve mazot zammı, üreticiyi borçlarını döndüremez ve üretimi sürdüremez duruma getirdi'.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, dolardaki artış ve mazot zammının, üreticiyi borçlarını döndüremez ve üretimi sürdüremez duruma getirdiğini ileri sürdü.

Demirtaş, yazılı açıklamasında, üreticilerin, 10 yıl önce domatesin kilogramını 1 liradan satarken, gübrenin torbasını 25 liradan aldığını, günümüzde domatesin yine 1 liradan satıldığını ancak aynı gübre için 125 lira ödendiğini ifade ederek, motorin üzerindeki vergi yükünün de azalmadığını, tam tersine arttığını belirtti.

Sadece mazottan alınan dolaylı vergilerle, çiftçiye bir yılda verilen tüm desteğin geri alındığına dikkati çeken Demirtaş, Türkiye'de öteden beri hem üreticiyi hem de tüketiciyi sıkıntıya sokan konuların başında üretici fiyatları ile market fiyatları arasındaki büyük farkların geldiğini, bu sorunun üzerine son dönemde girdi fiyatlarını tavana vurduran dolardaki artış ve mazot zammı da eklenince üreticinin borçlarını döndüremez ve üretimi sürdüremez duruma geldiğini savundu.

Hükümetin, mazotun bedelinin yarısının sübvansiyon olarak devlet tarafından karşılanacağı yönünde karar aldığını hatırlatan Demirtaş, 'Son günlerde giderek hızlanan akaryakıt fiyatlarındaki artışlar böyle devam ederse 2017 yılında hangi tarihte başlatılacağı henüz belli olmayan uygulama başlatılsa bile anlamını yitirmiş olacaktır. Son gelişmeler karşısında yapılan bu taahhüdün bir an önce yürürlüğe konulması bir zorunluluk halini almış bulunmaktadır. Durumun değerlendirilmesi ve taahhüt edilmiş bulunan uygulamanın bir an önce başlatılması sektörümüzdeki tüm üreticiler tarafından beklenmektedir. ' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA