İstanbul'da Yükseköğretim Kongresi

Uluslararası Katılımlı Akademik Akreditasyon ve Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Yönetimi Standartları Kongresi İstanbul'da başladı.

İstanbul'da, Selçuk Üniversitesi ve Uluslararası Üniversiteler Birliğince düzenlenen Uluslararası Katılımlı Akademik Akreditasyon ve Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Yönetimi Standartları Kongresi başladı.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, kongrenin açılışında, Müslümanların sonu gelmez çatışmaları bir kenara bırakıp birlik olması gerektiğini söyledi.

'İslam bilimi engellemez bilakis bizim bilimle güçlenmemizi ister.' diyen Ürün, İslam ülkelerinde tahakküm kurmaya çalışan, eğitimi sekteye uğratan, İslam'ın bilime karşı olduğu düşüncesini yayan, İbni Sina, İbni Haldun, İbni Heysem ve Cahız gibi İslam alimlerinin insanlığa yaptıkları katkıları inkar eden güçleri eleştirdi.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Abdullah Assaf da Arap ülkelerinin pek çoğunda hedefleri ve araçları belirlenmiş bir eğitim politikası olmadığını belirtti.

Arap dünyasında bilgi üretimi ve kurumlararası koordinasyon olmadığına işaret eden Assaf, araştırma merkezlerinin de temelde kaliteden yoksun olduğunu kaydetti.

Assaf, Arap ülkelerinde ilmi araştırma ve yükseköğretimin sadece hükümet tarafından desteklendiğini, bu konuda özel sektörün varlık sergilemediğini anlatarak, eğitim hayatına devam etmek isteyen öğrencilerin sayısındaki artış nedeniyle üniversitelerde araştırma krizleri yaşandığına dikkati çekti.

Uluslararası Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Muhammed Hayr el-Gabbani ise öğrencilerin üniversiteden diploma ve iş hayatları için gerekli evrakları aldığı ve üniversiteyle ilişkilerini kestiğini dile getirdi.

Gabbani, kongreyle üniversitenin toplumdaki karşılığının ne olduğu sorusuna cevap bulmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Yükseköğretim kurumlarında kalite standartları ve eğitim sürecinde karşılaşılan sorunlara çözüm önerilerinin tartışılacağı kongre, 27 Kasım'a kadar sürecek.
Kaynak: AA