Edirne'ye Yapılması Planlanan Cumhuriyet Meydanı

Edirne Valisi Özdemir:'Hem halkımızla hem öğrencilerimizle birlik beraberlik içerisinde önemli gün ve bayramlarımızı kutlayacağımız bir alana ihtiyacımız var'Edirne Belediye Başkanı Gürkan:'Osmanlı bunu bir şekilde çözmüş. Üç Şerefeli, Eski ve Selimiye camilerini yapmış. Bunun ardından bedesten ve arastayı yapmış. Yani buraya bir merkez ve yaşam alanı oluşturmuş'

Edirne Valisi Günay Özdemir, belediyeyle birlikte kente yapılması planlanan Cumhuriyet Meydanı projesine ilişkin çalışma başlattıklarını bildirdi.

Özdemir, 25 Kasım Edirne'nin kurtuluşu dolayısıyla düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, bayram ve önemli günlerin kutlanması amacıyla kentin bir meydana ihtiyacının olduğunu söyledi.

Kutlamaların dar alanda yapıldığını belirten Özdemir, 'Hem halkımızla hem öğrencilerimizle birlik beraberlik içerisinde önemli gün ve bayramlarımızı kutlayacağımız bir alana ihtiyacımız var. İnşallah bu meydanın belediyeyle beraber yapılması ile ilgili her türlü çalışmayı yapacağımızı düşünüyorum. Bunun cumhuriyet kenti Edirne için bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyet Bayramı'ndan bu yana Edirne halkından da olumlu tepkiler aldığımı söyleyebilirim. Cumhuriyet Meydanı olarak düşünüyoruz. Belediyeyle ortak yapacağımız bir çalışma olacak bunu belediyeden talep ediyoruz.' diye konuştu.

Eskişehir'de Old Town'un bulunduğunu hatırlatan Özdemir, 'Aslında biz buraya Gold Town, altın şehir yapacağız. Merkezin ismi de Gold Town olabilir. Altın üçgeni canlandıracak Old Town'ı, Gold Town olarak revize etmemiz gerekir diye düşünüyorum. Altın şehir, altın merkez şeklinde güzel bir proje olabilir.' şeklinde konuştu.

-Osmanlı'nın altın üçgeni canlanacak

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise 15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından vatandaşların Atatürk Anıtı önündeki dar alanda toplandığını anımsattı.

Büyük bir Cumhuriyet Meydanı oluşturmak istediklerini anlatan Gürkan, şunları kaydetti:

'15 Temmuz'daki o kanlı darbe girişimini telin etmek için hep birlikte yürüyüş yaptık ama geldik Atatürk Anıtı önündeki alanda sıkıştık kaldık. Sayın Valimizin sormasıyla mahcubiyet duyduk ama Osmanlı bunu bir şekilde çözmüş. Üç Şerefeli, Eski ve Selimiye camilerini yapmış. Bunun ardından bedesten ve arastayı yapmış. Yani buraya bir merkez ve yaşam alanı oluşturmuş. İnsanların bir arada olabileceği, dertleşebileceği sohbet edebileceğiz bir altın üçgen oluşturmuş. Biz zaman içerisinde bazı gerekçelerle bu altın üçgeni bölmüşüz ve parçalara ayırmışız ve fonksiyonunu yitirmiş.'

Saraçlar Caddesi'nde bulunan Atatürk Anıtı'nın bulunduğu alanın genişletilmesiyle ilgili bir tasarım yaptırdıkların anlatan Gürkan, 'Orduevi kavşağından başlayarak, Maarif Caddesi girişine kadar olan bölgeyi aynı zamanda valimizle Selimiye Projesi yapmıştık o projeyi de entegre ederek Edirne'nin o tarihi merkezini bir Cumhuriyet Meydanı ile de taçlandırmayı düşünüyoruz. Hem Osmanlı dönemindeki o altın üçgeni de yaşamın içine katma amacındayız' diye konuştu.

Gürkan, Fatih Sultan Mehmet'in heykelinin de meydan projesiyle anlamlı bir yere konulacağını kaydetti.

Kaynak: AA