BYEGM Yabancı Konukları Ağırladı

Çin Halk Cumhuriyeti'nden gazeteciler ve Avrasya Düşünce Kuruluşu üyesi 13 ülkeden akademisyenler, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünü ziyaret etti Genel Müdür Akarca: 'Dünyada o kasten yaratılmaya çalışılan Türkiye aleyhindeki algının giderek değiştiğini görmek bizleri çok mutlu ediyor'.

Çin Halk Cumhuriyeti'nden gazeteciler ve Avrasya Düşünce Kuruluşu üyesi 13 ülkeden akademisyenler, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne (BYEGM) ziyarette bulundu.

Çin Halk Cumhuriyetinden Shangai Jiefang Daily Group Başeditör Yardımcısı Miao Yırong'un başkanlığındaki 6 kişilik gazeteci heyetini, BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca karşıladı. Akarca ilk olarak Çinli heyete, Türkiye'nin darbe tarihine ilişkin fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdirdi.

Türk siyasi hayatı ve FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Çinli gazetecilere bilgi veren Akarca, şöyle konuştu:

'20. yüzyıl, Türkiye için darbelerle geçen bir yüzyıl oldu. 2002'de yapılan seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan'ın lideri bulunduğu AK Parti iktidara geldi. O sırada ülkenin ekonomisi dibe vurmuştu. IMF'ye 35 milyar dolar borç vardı. O moral bozukluğu içinde iktidara gelen AK Parti, çok kısa sürede ülkeye çağ atlattı. O sırada 20'ye yakın banka batmıştı, ekonominin üzerine çok yük binmişti, enflasyon yüzde 100'ü aşmıştı, ihracat çok düşmüştü. Bir anda ülke şantiyeye döndü. Türkiye bundan 3 yıl önce, Çin'in ardından dünyada en hızlı kalkınan ikinci ülke oldu.'

Her şey yolunda giderken FETÖ mensuplarının hain darbe girişimiyle 15 Temmuz'da tankların caddelere çıktığını belirten Akarca, o gece yaşananları ve halkın canını hiçe sayarak çok ciddi direniş gösterdiğini anlattı.

Akarca, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Çinlilerle birlikte 13. yabancı gazeteci heyetini ağırladıklarını bildirdi.

Çoğu gazetecinin, sergideki fotoğrafları ilk kez gördüğünü söylediğini dile getiren Akarca, 'Çünkü Batı basınında bu fotoğraflar yer almıyor maalesef, konu doğru şekilde anlatılmıyor kamuoyuna. Buradan giderken çok farklı bilgilere sahip olarak döndüklerini düşünüyorum. Çünkü haberlerine yansıyor artık doğru bilgiler artmaya başladı Batı basınında.' diye konuştu.

Heyetin de ziyaretten çok memnun kaldığını vurgulayan Akarca, 'Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hakkında 'Türk halkını uçurumun kenarından çekip alan lider, ekonomiye büyük ivme kazandıran lider' olarak bahsetmeleri bizi çok sevindirdi. Bir algı operasyonuna kurban gitmemesi için Türkiye'nin batısında, doğusunda, her ülkede elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Dünyada o kasten yaratılmaya çalışılan Türkiye aleyhindeki algının giderek değiştiğini görmek bizleri çok mutlu ediyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Miao Yırong da gazetecilerin 'Türkiye'nin Şangay Beşlisine girmek istemesine ilişkin' sorusu üzerine, 'Ülkemiz genel olarak bu durumu çok önemsiyor. Çok da hazırlıklı buna. Şangay Beşlisinin belli başlı hukuki ve diğer kuralları dahilinde bir süreç olduğu için bunun sonucuna bakmak daha doğru olur. Ama hemen her konuda Türkiye ile iş birliği içinde olduğumuz için tabii ki çok memnun oluruz.' dedi.

'FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin görüşlerinin' sorulması üzerine de Yırong, halkın demokrasiyi ve ülkeyi korumak için bir arada direniş gösterdiğini, bu mücadelenin çok önemli olduğunu söyledi.

Yırong, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin'de tanınıp tanınmadığına' ilişkin soruya 'Büyük çoğunluğu ekranlardan medyanın yansıttığı şekilde biliyor. Ekonomik açıdan çok fazla geliştirici uygulamaları olduğu için kötü veya olumsuz bir şey yok hakkında. Seven, destekleyen tabii ki var.' yanıtını verdi.

- Avrasya Düşünce Kuruluşları ziyareti

Daha sonra Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen 'Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması' kapsamında 13 ülkeden gelen akademisyenler, BYEGM'yi ziyaret etti.

Akarca, Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Şimşek başkanlığındaki yaklaşık 30 kişiden oluşan heyete fotoğraf sergisini gezdirdi. Ziyarette, 15 Temmuz'da yaşananlara ilişkin kısa bir video gösterimi yapıldı.

Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrasya Düşünce Kuruluşları hakkında bilgi verdi.

15 Temmuz'u büyük acıyla hatırladıklarını belirten Şimşek, 'O gece yaşananları hem tekrar gördük hem de bölgelerden gelen arkadaşlar hayretler içinde bu yaşananları anlamaya çalıştılar.' dedi.
Kaynak: AA