Demokratik Kongo'daki Siyasi Kriz

ABD'nin Kinşasa Büyükelçiliği: 'Kapsayıcı bir geçiş hükümeti oluşturulması için muhalefetle hükümet beraber çalışmalı'.

ABD'nin Kinşasa Büyükelçiliği, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki (DKC) sorunların çözümünün hükümetle muhalefetin birlikte çalışmasından geçtiğini belirtti.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, 2017 seçim takviminin belirlenmesi, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın seçimde üçüncü kez aday olma ihtimalinin tartışılması, seçim komisyonunun tarafsız kalmasının sağlanması, kapsayıcı bir geçiş hükümeti ile bağımsız ve sağlam bir gözetim komitesinin oluşturulması amacıyla muhalefetle hükümeti beraber çalışmaya davet etti.

Muhalefetin kargaşaya sebep olacak ortamlardan uzak durup daha yapıcı olması gerektiğine de değinilen açıklamada, 'Hükümet, muhalif Samy Badibanga'nın başbakan olarak atanmasını fırsat bilip tüm taraflarla uzlaşma arayışında olmalı, tüm Kongoluların haklarına saygı duyup onları koruma altına almalı ve ifade özgürlüğünü kısıtlamamalı.' ifadelerine yer verildi.

Muhalefetteki Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisi (UDPS) Genel Sekreteri Jean-Marc Kabund-a-Kabund, söz konusu açıklamanın içeriğine tepki gösterdi.

Devlet Başkanı Kabila'nın 19 Aralık'ta görev süresinin dolduğuna dikkati çeken Kabund-a-Kabund, 'Görev süresi sona ermesine rağmen Kabila bu tarihte iktidarı bırakmazsa halk sessizliğini bozacak.' dedi.

Hükümet Sözcüsü Lambert Mende ise üçüncü kez iktidara gelmeye çalıştığına yönelik suçlamalara maruz kalan Kabila'nın anayasayı ihlal etmeyeceğini dile getirdi.

- Tartışmalı seçim süreci

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçimler ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak bu ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi bekleniyor.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla muhalefetle geçen yıl kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş ancak muhalefetin bir bölümü 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.

Ülkede seçimlerin düzenlenmesini sağlayacak diyalog görüşmeleri ise muhalefet ile iktidar arasında eylülde başlamış ve geçen ay imzalanan bir anlaşmayla sona ermişti. Anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi için halk Nisan 2018'de sandık başına gidecek, Kabila seçime kadar iktidarda kalacak ve diyalog sürecinin sona erdiği tarihten 21 gün sonra da bir muhalif tarafından yönetilecek geçiş hükümeti oluşturulacak.

Anlaşma şartları gereği, Başbakan Augustin Matata Ponyo bir süre önce istifa ederek görevi bırakmış, yerine muhalif Badibanga atanmıştı.

Kaynak: AA