Suriyeli Küçük Muhammed'in Yaraları Türkiye'de Sarıldı

Suriye'de 6 yıldır devam eden savaş yüzünden okulunu bırakmak zorunda kalan, köylerini terk ederken de mayına basması sonucu ağır yaralanan Suriyeli 13 yaşındaki Muhammed, Türkiye'de sağlığına kavuştu Vücudunun çeşitli yerlerine isabet eden şarapnel parçaları yüzünden üç kez ameliyat olmak zorunda kalan, hastaneye geldiğinde cihaza bağlı bir şekilde nefes alabilen küçük çocuk, şimdi taburcu olacağı günü bekliyor.

Suriye'de Esed rejiminin bombalarından kaçarken bastığı mayının patlaması sonucu ağır yaralanan iç savaşın küçük mağdurlarından 13 yaşındaki Muhammed Cebel, Türkiye'de sağlığına kavuştu.

Suriye'de yaklaşık 6 yıldır havadan rejim uçaklarınca yapılan bombardıman, karadan terör örgütleri DEAŞ, PYD ve uzantılarınca düzenlenen saldırılar nedeniyle şiddeti her geçen gün artan savaşta, binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca kişi de ülkelerini terk ederek başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere sığındı.

Yaşanan savaştan en çok etkilenenler ise kadınlar ve çocuklar oldu.

Suriyeli Cebel de savaşın hayallerini çaldığı, bedeninde ve ruhunda yaralar açtığı binlerce çocuktan biri. Esed rejiminin bombaladığı köylerinden kaçarken mayına basması sonucu vücudunun çeşitli yerlerine isabet eden şarapnel parçalarıyla ağır yaralanan küçük çocuk, Kilis Devlet Hastanesinde yapılan müdahalelerle yaşam savaşını kazandı.

Cebel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş başlamadan önce Azez kentine bağlı Kuveyris köyünde güzel bir hayatları olduğunu, doktor olma hayaliyle okula başladığını anlattı.

Savaşın başlamasının ardından köylerinin hava saldırılarıyla bombalanmaya başladığını anlatan Cebel, bu nedenle okulu bırakmak zorunda kaldığını, savaşın okulunu ve doktor olma hayalini elinden aldığını dile getirdi.

Bir süre sonra savaşın etkisinin artmasıyla köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirten küçük çocuk, şunları kaydetti:

'Büyüyünce doktor olmayı hayal ediyordum fakat okula gidemeyince köyde hayvanlarımızı otlatmaya başladım. Esed'in askerleri tekrar saldırıya geçince annem ve babamla birlikte köyümüzü bırakmaya ve bir başka köye yerleşmeye karar verdik. Yolda giderken muhalifler aracımızı durdurdu ve yürüyerek devam etmemizi söyledi. Benimle birlikte 4 kişi yürüyorduk o sırada mayına bastım ve yanımızda bulunan arkadaşımın annesi olay yerinde hayatını kaybetti. Bizi Azez'de bir hastaneye kaldırdılar. Orada yapılan müdahalenin ardından da Kilis'e gönderdiler. Burada karnımdan, omzumdan ve gözümden üç ameliyat oldum. Allah razı olsun Türkler bana ailem gibi davranıp çok iyi baktılar.'

Cebel, geçirdiği ameliyatların ardından eski sağlığına kavuştuğunu ve Türk doktorları sayesinde hayata yeniden döndüğünü dile getirdi.

Anne Meryem Sattur da oğlu mayına bastığında kendilerinin arkadaki araçta olduğunu ve hemen olay yerine koştuğunu belirterek, 'İlk önce bizi Azez'de bir hastaneye götürdüler ve ilk müdahalenin ardından bizi Türkiye'ye gönderdiler. Şu anda tedavimiz sürüyor. Başta doktorumuz olmak üzere tüm çalışanlara çok teşekkür ediyorum.' dedi.

- 'Getirildiğinde cihaza bağlıydı'

Kilis Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Dr. Mustafa Tuşat, Cebel'in durumunun her geçen gün iyiye gittiğini ve kısa zamanda taburcu edileceğini söyledi.

Cebel'in hastaneye getirildiğinde vücudunun çeşitli yerlerine isabet eden şarapnel parçaları sonucu derin yaraları olduğunu ve acilen ameliyata alındığını anlatan Tuşat, 'İlk geldiğinde hastamızın genel durumu çok kötüydü. Karnından, gözünden ve omzundan yaralanması vardı. Vücudunun çoğu yerinde şarapnel parçalarına bağlı derin yaralar mevcuttu. Aynı zamanda kanaması da vardı ve geldiğinde solunum olmadığı için cihaza bağlıydı. Gelir gelmez acil şekilde ameliyata aldık ve karaciğer, dalak başta olmak üzere batın içi hasarları düzelttik.' diye konuştu.

Tuşat, hastanın genel anlamda eski sağlığına kavuştuğunu ancak sol gözünde görme kaybı oluştuğunu bunun için ileri bir merkeze gönderileceğini sözlerine ekledi.

Hemşire Merve Ezer de Muhammed'in bir hafta öncesine kadar çok içine kapalı bir hasta olduğunu belirterek, hiç konuşmayan küçük çocuğun doktor ve hemşirelerin yakın ilgisi sonucu hayata yeniden bağlandığını söyledi. Ezer, hastaların tedavi sonrası eski sağlığına kavuşmasının kendileri için en büyük mutluluk olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA