Güney Sudanlı Muhalif Machar'ı Sudan Ve Etiyopya İstemedi

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili: 'Machar, kabul edilmediği Sudan'ın ardından Etiyopya'ya geçti ve Bole Havalimanı'nda 5 saat beklemek zorunda kaldı. Etiyopyalılar ona, Güney Afrika'ya dönmesini ya da kendisini Güney Sudan'a iade edeceklerini söyledi'

Güney Sudan'daki muhalif Sudan Halk Kurtuluş Hareketinin (SPLM) lideri Riek Machar'ın, Sudan ve Etiyopya'ya kabul edilmediği öne sürüldü.

Adının açıklanmasını istemeyen bir SPLM yetkilisi, AA muhabirine, Machar'ın dün Güney Afrika'dan Sudan'ın başkenti Hartum'a hareket ettiğini ancak yetkililerce ülkeye girişine izin verilmediğini aktardı.

Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Machar'ın bunun üzerine Etiyopya'ya gittiğini fakat burada da sorunla karşılaştığını belirten yetkili, 'Machar, kabul edilmediği Sudan'ın ardından Etiyopya'ya geçti ve Bole Havalimanı'nda 5 saat beklemek zorunda kaldı. Etiyopyalılar ona, Güney Afrika'ya dönmesini ya da kendisini Güney Sudan'a iade edeceklerini söyledi.' iddiasında bulundu.

Tüm bu gelişmeler üzerine Machar'ın Güney Afrika'ya döndüğü öğrenildi. Yaşanan çatışmaların ardından Güney Sudan'ı terk eden Machar'ın tedavi için Güney Afrika'ya gittiği biliniyordu.

- Machar, darbe girişiminde bulunmakla suçlanıyor

Öte yandan SPLM Sözcüsü James Gatdet Dak da bir süre önce Facebook'taki bir paylaşımı nedeniyle Kenya'da gözaltına alındıktan sonra Güney Sudan'a iade edilmişti.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te, yardımcısı Riek Machar'ı 'darbe teşebbüsünde bulunduğu' iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Barış görüşmeleri neticesinde 17 Ağustos 2015'te taraflar anlaşmaya varmış ancak barış süreci, cumhurbaşkanına bağlı güvenlik güçleriyle Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan çatışmalarla sekteye uğramıştı.

Kaynak: AA