Denizli'de Sudan Bankalar Birliği Zirvesi

Sudan Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Tarig: 'Türkiye, son 15 yıldaki hamlelerle bir nevi ekonomik mucizeler gerçekleştirdi. Sudan olarak Türkiye'nin bu tecrübesinden istifade etmek istiyoruz. İslami ekonomik modelde önemli bir çalışma merkezi olması beklenen İstanbul finans merkezi konusunda birlikte yol almak bize önemli bir katkı sağlayacaktır'

Sudan Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Tarig Hag Ali Elamin Mohamed, Türkiye'nin, son 15 yıldaki hamlelerle bir nevi ekonomik mucizeler gerçekleştirdiğini belirterek, 'Türkiye'nin bu tecrübesinden istifade etmek istiyoruz. İslami ekonomik modelde önemli bir çalışma merkezi olması beklenen İstanbul finans merkezi konusunda birlikte yol almak bize önemli bir katkı sağlayacaktır.' dedi.

Sudan finans sektörünün temsilcileri, Denizli'de bir araya geldi. Sudan Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Tarig Hag Ali Elamin Mohamed başkanlığında Pamukkale'de bir otelde yapılan toplantıda, Türkiye ile Sudan arasındaki finansal ilişkileri ele alan heyet, Denizli sanayisinde incelemelerde bulundu.

İncelemenin ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Tarig, Sudan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi anlamında büyük gayret gösterdiklerini ifade etti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini dile getiren Müsteşar Tarig, 'Türkiye, son 15 yıldaki hamlelerle bir nevi ekonomik mucizeler gerçekleştirdi. Sudan olarak Türkiye'nin bu tecrübesinden istifade etmek istiyoruz. Sudan Bankalar Birliğinin, özellikle İslami finans anlamında çok eskiden çalışması bulunmakta ama bizim için gelişmiş bir Türkiye'nin, ekonomisiyle büyümüş bir Türkiye'nin bu tecrübelerinden istifade etmek çok önemli. İslami ekonomik modelde önemli bir çalışma merkezi olması beklenen İstanbul finans merkezi konusunda birlikte yol almak bize önemli katkı sağlayacaktır. Bankaların kendi aralarındaki ikili ilişkiler bizim açımızdan önemli. Nasıl Sudan'a iş adamları gelip veya Sudan'dan buraya gelip yatırım yapacaklarsa, aynı şekilde bu ikili işbirliğinin bankalar arasında da olması gerekiyor. Bunu da önemsiyoruz.'

- En üst düzeyde iş birliği

Denizli'de Türkiye sanayisini görme imkanı elde ettiklerinin altını çizen Tarig, şöyle devam etti:

'Özellikle bu teknolojik gelişmelerle beraber bunun üretime ve iki ülke ilişkilerine katkı verecek ekonomik bir figür olması anlamında önemsiyoruz. Türkiye'nin en önemli görüntülerinden bir tanesi yüksek teknoloji ile kaliteli ürün üretmesidir. Bu da bizim için önemli. Özellikle Türkiye'nin bu ekonomik gelişmişlikle birlikte burada görmüş olduğumuz teknolojik üretim hamlesi, ekonomik hamlesi, bizim için önemli. Sayın Cumhurbaşkanımız da Sudan genelinde bu tarzda bir bir ekonomik hamleyi başlatma arzusundalar. Türkiye'de birçok kurumla görüşme, oraları ziyaret etme imkanı bulduk. Bunlardan özellikle hem finans sistemi ayağı hem teknolojik yapılandırmaya dönük altyapı hizmetleri olmak üzere bunu Sudan'da uygulamaya geçirmek istiyoruz. Misafirperliğiniz için teşekkür ediyoruz ve aranızda bulunmaktan gurur duyduğumuzu ifade etmek isterim.'

Sudan heyetine ev sahipliği yapan AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin de Türkiye ekonomisi, bankacılığı ve sanayisi ile ilgili misafir heyete bilgilendirmelerde bulunduklarını ifade etti.

İki ülke arasındaki iş birliğinin en üst düzeye çıkartılması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Tin, 'Türkiye ve Sudan, iki dost ve kardeş ülkedir. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk arayan cumhurbaşkanımızı ve yanında olduğunu belirten Sudan Cumhurbaşkanı 'Türkiye'ye yapılmış darbe bize yapılmış bir darbedir' diyerek dostluğunu pençinlemiştir. Bundan dolayı da Sudan Cumhurbaşkanına, hükümetine ve halkına da çok teşekkür ederiz.' diye konuştu.
Kaynak: AA