Sinagog'ta Çiçek Açtı

Edirne Büyük Sinagogu’nda ayçiçeği sergisi gerçekleştirildi. Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği (EFOD) işbirliğinde açılan fotoğraf sergisinde 43 fotoğraf bulunuyor.

Sinagog'ta Çiçek Açtı
Sergi açılışını Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türk Musevi cemaati Başkan Vekili Moris Levi ile önceki dönem Başkanlarından Silviyo Silven Ovadya, EFOD Başkanı Serdar İyiiz ve Ayçiçeği Atölye Sorumlusu Enver Şengül birlikte yaptı.

Serginin açılış töreninde konuşma yapan Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, "Türk Musevi Cemaati ile yaptığımız istişareler neticesinde yeni sergi takvimini belirlemiş oluyoruz. Böylelikle 6 tane sergiyi takvime koyduk. Bugün de Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği’nin bünyesindeki Enver Şengül Ayçiçeği Atölyesi sanatçılarının hazırlamış olduğu 43 tane resimden oluşan serginin açılışını yapacağız. Bu vesileyle ben EFOD’a da teşekkür ediyorum. Bu yapı bir Musevi ibadethanesidir. Edirne’de Musevi vatandaş çok az. Biz, bu yapıyı, bu ve benzeri etkinliklerle canlı tutmaya çalışıyoruz" dedi.

“Bu Sinagog bizi sevindiriyor”

Türk Musevi Cemaati Başkan Vekili Moris Levi de açılış konuşmasında, “Biz Edirne’ye her seferinde sevinerek geliyoruz. Uzak kaldığımız zaman üzülüyoruz. İstanbul’daki Musevi dostlarımız her zaman fırsat buldukça Edirne’ye geliyorlar. Bu sinagog bizi sevindiriyor. Devletimizin bize yapmış olduğu bir hediye, bir avantaj olarak görüyoruz. Uzun yıllar boyunca da kullanmak istiyoruz. Bölge turizmine, ekonomisine, sanat ve kültürüne destek olmak için Musevi Cemaati olarak elimizden geleni yapmak arzusundayız” şeklinde konuştu.

“Edirne’ye dönük olsun istiyoruz”

Türk Musevi Cemaati eski Başkanı Silviyo Silven Ovadya ise; “Sinagog hizmete girdiğinden beri gerçekten Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile çok iyi diyalogla burada bazı etkinlikler gerçekleştirmeye çalıştık. Tabii ki dini ibadet bunun birinci şıkkı olması lazım. Fakat buranın sadece dini ibadet değil, bunun dışında sanatsal ve kültürel faaliyetlerle de mutlaka ayakta kalmasını istiyoruz. Burada sergi yaparken de hep Yahudileri ifade eden sergilerin olması da çok arzumuz değil. Bugün EFOD ile yarın Trakya ya da İstanbul’dan belki başka bir dernek fark etmez ama özünde Edirne’ye dönük olsun istiyoruz. Bugün ayçiçeği gerçekten Edirne’ye dönük bir nesne ve onun üzerine bir çalışma yapılmış. Sergi ilk defa açılmıyor olabilir, daha önce başka bir yerde de açılmış olabilir hiç fark etmez. Edirne’yi yansıtan böyle değerli bir serginin burada 35 gün süreyle açık kalacak olması bizim açımızdan çok sevindirici. Ben gerek EFOD Başkanı Serdar İyiiz’e gerek Enver Şengül ve Ayçiçeği Atölyesi’ne bu çalışmaları için teşekkür etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA