Bot Alırken Bu Tavsiyeleri Kulak Ardı Etmeyin

Yaklaşan kış ayları öncesi kullanımı artan botlarda kalite ve sağlıklı ürün tercihinin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu, ekonomik kayıplarının da yaşanmaması için dikkatli olunması gerektiği belirtiliyor

Bot Alırken Bu Tavsiyeleri Kulak Ardı Etmeyin
Kış ayları gelmeden birçok vatandaşın bot almaya yönelmesi, sektörde bir hareketlilik yaşattı. Bunun yanında ucuz ve kalitesiz ürünler de, bir kısım vatandaş tarafından ilgi görüyor. Eskişehir’de ayakkabı satıcısı Yaşar Önal ise, vatandaşların zararlı çıkmaması için tavsiyelerde bulundu. Özellikle kış aylarında vatandaşları bilgilendirmek için daha fazla çaba sarf ettiklerini dile getiren Önal, "Belki fiyatlar pahalı gelebilir ve vatandaşlar ucuz ürünlere yönelebilirler. Ama ucuz üründen dilleri yanıncaya kadar bizleri tanımıyorlar. Dilleri yandıktan sonra koşa koşa geliyorlar tabi. Lisanssız ürün hiçbir zaman kullanmadık, kullandırmayı da tavsiye etmiyoruz hiçbir müşterimize. Özellikle hani şu elimizdeki ürünler gibi kaydırmaz tabanlı, yağmur suyu, kar suyu geçirmeme garantisi veren firmaları tavsiye ediyoruz. Bunun garantisini biz vermiyoruz. Satıcı olmak için, ürün satmak için konuşmuyoruz hiçbir zaman. Firma bana garantisini veriyor, ben müşteriyi yönlendiriyorum. Alır veya almak kendi tercihi. İçleri komple sıcak astar. Kaydırma yapmaması önemli, soğuğu geçirmemesi önemli, suyu almıyor zaten" dedi.

"Yarı yolda kalma durumun olmuyor"

Kaliteli bot almanın maddi olarak da vatandaşlara kar ettireceğini belirten Önal, kış aylarında yarı yolda kalmayı kimsenin istemediğini anlattı. Önal, "Mesela müşterilerimizin genel sorusu şu olur, iki çift çorap giydiğimizde numarası daralır mı gibi sorular olur. Deriz ki biz de her zaman, içerisine tek bir çora giymeniz yeterli. İkinci çorap hava aldırmaz, ayak hava almadığı zaman terleme yapar ve ayak daha çok üşür. Ayağınızın hava alması için tek kat çorap ve deri malzemesine güvenmeniz gerekmektedir. Ayak illaki biraz soğuğu hisseder, ama mühim olan ıslanmaması, terledikten sonra donmaması. Bunları yaşamamak için de tek bir mevsimlik çorap, yüzde yüz deri olan malzemeleri tercih etmeniz gerekmektedir. O da nedendir, işte kapalı nubuktur spreylenebilir veya ham deridir bakımı sağlanılabilir veya böyle nano teknoloji ürünler. Bunlar mikro fiber malzemelerdir. Kumaşı etkilemeyen ayrıca deri gibi soyulma yapmayan ürünlerdir. Daha uzun ömürlü olması için tavsiye ettiğimiz her gruplar mevcuttur. Çizmesinde olsun, botundan olsun, ayakkabısından olsun. Çünkü kış ürününü 5 ay giyersin ve ortalamaya baktığımız zaman sizin üç dört yılınızı çıkartır. Üç dört tane ayakkabı bugün aynı sezon içerisinde düşünün, 50’şer lira versen 150 lira. 150 lira verdiğimizde zaten kaliteli bir bot alıyorsun. Sezon içerisinde başka bir bot arama gereği duymuyorsun veya yarı yolda kalma durumun olmuyor. Bunlar bizim için önemli detaylar. Müşterinin de bilmesi çok çok iyi" şeklinde konuştu.

"Firmaların elinde çok ürün kaldı, Bunun için de fiyat çok fazla artmadı"

Bot fiyatlarında bu sene çok büyük artışların yaşanmadığına dikkat çeken Önal, şu şekilde konuştu:

"Ayakkabı sektöründe her sen standart yüzde 15 artış olur. Ama bu sene sadece yüzde 5 oldu. Lisanslı ürünlerde de olsun çünkü geçen sene ağır bir kış yaşanmadı Türkiye’de. Bu yüzden firmaların elinde çok ürün kaldı. Bunun için de çok fazla yansıtmadılar. Normalde her yıl standart yüzde 15 iskontolu artar. Atıyorum bu sene yüz lira olan ürün seneye yüz on beş lira olmak zorundadır. Çünkü taban işçiliği artıyor, deri işçiliği artıyor, deri sanayisi artıyor. Ama bu sene sadece yüzde 5 artış gösterdi oda geçen sene dediğimiz gibi aşırı bir kış olmamasından dolayı. Ama malum bu sene bekliyoruz. Fiyatlar 120’den başlar 240’a kadar çıkar. Hani 240 dediğimiz çok afaki gelmesin. Bugün villeks ayakkabı alıyorsun çarşıda pazarda 40 liraya, 50 liraya ve bu ayakkabıdan aynı sezon içerisinde 5 tane alıyorsun. Çünkü niye ayakkabı sıcağı görünce çatlıyor, tuhaflaşıyor. Yağmur suyu gördüğünde laçkalaşıyor. Bu sefer her seferinde tekrarlıyorsun. Ama bir tane kaliteli alırsan daha mantıklı olur. Peygamber efendimizin de sözü vardır; ’Ucuz giymeyecek kadar zengin değilim’ diye. Çünkü bir kere alırsın daha uzun ömürlü kullanırsın. Vatandaşların sezonun başında botlarını alması daha iyidir. Numara sıkıntısı yaşamaz. Alışveriş merkezlerindeki gibi şu şubemizden getirtelim, bu şubemizden getirtelim gibi bir durumumuz yok. Bir tane mağazamız var oradan ilerlemeye çalışıyoruz."
Kaynak: İHA