DİKA, İran İhracat Fuarı'nda Önemli Bağlantılara Aracılık Etti

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen İran İhracat Fuarı ve Zirvesi’ne katıldı. Ajans’ın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi’ndeki Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illeri ile birlikte stant açarak önemli iş bağlantılarına aracı oldu.

DİKA, İran İhracat Fuarı'nda Önemli Bağlantılara Aracılık Etti
Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkilerin ve karşılıklı ticaretin geliştirilmesi amacıyla Van’da "İran İhracat Zirvesi ve Fuarı” düzenlendi.

Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Fuar aralarında inşaat, mobilya, tekstil ve otomotiv sektörlerinin bulunduğu birçok firmanın katılımıyla gerçekleştirildi.

DİKA uluslararası boyuta sahip ve stratejik önem arz eden fuarlarda bölgeye üst düzey iş birliği ve ortaklık getirecek faaliyetlerde bulunmak amacıyla “İran İhracat Zirvesi Fuarı’na” öncülük ederek bölgeden birçok firma ile birlikte katıldı.

Fuar kapsamında Bölge’deki paydaşlar stantlarda bulunan ajans uzmanları aracılığıyla çeşitli görüşmeler gerçekleştirildi.

Fuarların bölgeyi hem ülke geneline hem de uluslararası platformlara açmada önemli rol oynadığını vurgulayan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, ajansın öncü rolünü ve ilklere imza attığını belirterek Bölge’nin çeşitli farklı pazar arayışı ve yenilikçi platformlarda en iyi şekilde temsil edileceğinin altını çizdi. Altındağ, “İran İhracat Zirvesi, bölgenin iki güçlü, dost ve kardeş ülkeleri olan Türkiye ve İran’ın işbirliği ile etnik, mezhebi çatışmaların panzehiri olacaktır. İki ülke nüfusu toplandığında 160 milyonluk, 2 trilyon dolar büyüklüğünde bir pazar söz konusu olup, ülkemiz ile İran arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması hedeflenmektedir. İran Fuarı ve zirvesi ile iki ülke arasında yapılan 10 milyar dolarlık tercihli ticaret anlaşmasının hayata geçirileceği, üretim yapan bayi ve dağıtıcı firmaların alıcısına ulaşacağı bir platform oluşturacaktır. Böylece İran ve Türkiye pazarlarındaki fırsat ve imkanlar hakkında farkındalık oluşturarak iki ülke arasındaki ticari bağlantıların güçlendirilmesine ön ayak olması amaçlanmaktadır. Bölgedeki firmaların İran pazarındaki yerlerini alabilmeleri için ajansın işbirliği geliştirmeye yönelik çalışmaları devam edecektir” dedi.

Kaynak: İHA