'Arkadaşlık, Kardeşlik Peki Ya Vatandaşlık' Paneli

UMHD Başkanı Yıldırım: 'Türkiye, mülteciler açısından hep bir geçiş ülkesiyken artık hedef ülke konumuna geldi' AK Parti Mardin Milletvekili Çankırı:'Biz, kendi ülkelerine gelecek bin kadar mülteci için referandum yapanlar gibi, iş icraata geldiği zaman ortalıktan kaybolan vicdansız yardımsever batılılar gibi olamayız'.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) Başkanı Uğur Yıldırım, 'Türkiye, mülteciler açısından hep bir geçiş ülkesiyken artık hedef ülke konumuna geldi.' dedi.

UMHD ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle üniversitenin Beşiktaş'taki yerleşkesinde 'Arkadaşlık, Kardeşlik peki ya Vatandaşlık' konulu panel düzenlendi.

Yıldırım, panelde yaptığı konuşmada, geçmişte Türkiye'nin mülteciler için hep bir geçiş ülkesi konumunda olduğunu, bu algının son yıllarda değiştiğini söyledi.

Mültecileri, 'Hayatlarını çantaya doldurup istenmedikleri bir ülkeden başka bir istenmedikleri ülkeye doğru yol alan insanlar' olarak tanımlayan Yıldırım, 'Türkiye, mülteciler açısından hep bir geçiş ülkesiyken artık hedef ülke konumuna geldi. Hedef ülke konumunda bile insani ve vicdani duyarlılığımız hep en üst seviyede olmuştur. Mültecilerin bu ülkedeki statüleri ne olacak? Türkiye olarak neyi hedefliyor ve düşünüyoruz? Bu sorulara burada bir yanıt arayacağız. Bu panelin görüşlerimizde yeni bir ufuk açacağını düşünüyorum.' diye konuştu.

- 'İnsan merkezli politikalar üretmeyi hedef haline getirdik'

AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da parti olarak insan merkezli politikalar üretmeyi hedef haline getirdiklerini anlattı.

Son yıllarda artan göç olaylarına dikkati çeken Çankırı, 'Eğer insanı önceleyen politikaları benimsiyorsanız bireyler arasında yapacağınız tek ayırım, hangisine daha önce yardım eli uzatacağınızdır. Engelli, yetim, öksüz, yoksul aileler, şehit ve gazi yakınları gibi toplumda pozitif ayırım yapacağımız vatandaşlarımız öncelikli olmak kaydıyla toplumumuz bütünün ilgilendiren sosyal faaliyetleri yürütmekteyiz. Son yıllarda bu başlıkların arasına göç ve mülteci başlıklarını da almış bulunmaktayız.' ifadelerini kullandı.

- 'Mazlumlara kucak açmak boynumuzun borcudur'

Çankırı, Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyelilere hizmet vermekte geri adım atmadıklarını vurguladı.

Türkiye'nin, dünyada en çok sığınmacıyı barındıran, ayrıca onlara en iyi yaşam koşulları sağlayan ülke konumunda olduğunun altını çizen Çankırı, 'Suriye'deki iç savaşın ilk günlerinden bu yana, ülke olarak Suriyeli mülteciler için açık kapı politikasıyla seferber olduk. Ensar ve muhacir ruhunu bünyesinde eriten ecdadın torunları olarak, zora düşen mazlumlara kucak açmak bizim boynumuzun borcudur. Tarihsel mirasımız bunu gerektiriyor. Biz, kendi ülkelerine gelecek bin kadar mülteci için referandum yapanlar gibi, iş icraata geldiği zaman ortalıktan kaybolan vicdansız yardımsever batılılar gibi olamayız. Dünyada kendi sınırları içerisinde en çok mülteci barındıran ülke konumundayız. Dünya genelinde 5 milyon Suriyeli mülteci var. Bunların 3 milyonuna bizler ev sahipliği yapıyoruz. Bizden sonra Lübnan 1 milyon, Ürdün ise 600 bin Suriyeli mülteciyi barındırmaktadır.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA