İsrail'in 'Ezan Yasağı' Yasa Tasarısına Tepkiler

Hamas milletvekili Şerafi:'Müslümanların duygularını kışkırtan bu yasa tasarısı ne pahasına olursa olsun meclisten geçmeyecek, ezan susmayacak'.

İsrail meclisi Knesset'e sunulan ve hoparlörle ezan okunmasına yasak getiren kanun tasarısı Gazze Şeridi'nde protesto edildi.

Tasarıya protesto amacıyla Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya beldesinde Hamas tarafından düzenlenen yürüyüşe onlarca Filistinli katıldı. Hulefa-i Raşidin Camisi'nden başlayan yürüyüşe katılan göstericiler, ezan yasağına yönelik yasa tasarısını kınayan sloganlar atıp dövizler taşıdı.

Hamas milletvekili Yusuf eş-Şerafi, gösteride yaptığı konuşmada, İsrail meclisine sunulan kanun tasarısını 'ırkçı ve kabul edilemez' olarak nitelendirerek, “Müslümanların duygularını kışkırtan bu yasa tasarısı ne pahasına olursa olsun meclisten geçmeyecek, ezan susmayacak.' ifadelerini kullandı.

Tasarının İsrail'in Kudüs'ü Yahudileştirme ve Filistinlileri göç ettirme politikası çerçevesinde sunulduğunu belirten Şerafi, tüm İslam alemini Kudüs ve mukaddes yerlere sahip çıkmaya çağırdı.

Protesto amaçlı yürüyüş, göstericiler tarafından okunan ezanla sona erdi.

Kamuoyunda 'ezan yasağı' olarak bilinen yasa tasarısını görüşen Knesset Yasama Komisyonu, pazar akşamı tasarıyı onaylayarak genel kurula sevk etmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da pazartesi günü tasarıyı desteklediğini açıklamıştı.

Tasarının genel kurulda çarşamba günü oylanması beklenirken Knesset'teki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora'nın (Birleşik Tevrat) itirazı üzerine oylamanın ertelendiği bildirilmişti. Yahudot HaTora'ya bağlı sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının Yahudi ritüellerini de kapsayabileceği endişesi ile yasa tasarısına karşı çıktıklarını kaydetmişti.
Kaynak: AA