Çin'den Moğolistan'a Dalay Lama Tepkisi

Çin, Dalay Lama'nın Moğolistan ziyaretine sert tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, olağan basın toplantısında, Dalay Lama'nın Moğolistan'a davet edilmesine ilişkin, ikili ilişkiler ve Çin'in Tibet politikasındaki uzlaşıları göz önünde bulundurmasını vurgulayarak, ziyaret konusunda Moğolistan'a tepki gösterdi.

Sözcü Gıng, Dalay Lama'nın Çin karşıtı ayrılıkçı eylemlerde bulunduğunu ve Tibet'i Çin'den ayrıma amacında dini bahane olarak kullandığını savundu.

Dalay Lama'nın ayrılıkçı eylemler amacıyla yaptığı ziyaretlerin yanı sıra diğer ülkelerdeki resmi yetkililerle görüşmesine kesinlikle karşı olduklarının ifade eden Gıng, bu tarz platformların da oluşturulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan, Dalay Lama'nın ziyaretini organize eden ve Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'daki Gandan Manastırı'nda görevli Davaapurev adlı keşiş, dün Dalay Lama'nın, burada sadece dini amaçla bir ziyaret gerçekleştireceğini, bazı akademisyen ve toplum birlikleri temsilcileri ile bir araya geleceğini söyledi.

Dalay Lama'nın 4 günlük Moğolistan ziyaretinin bugün başlayacağını belirten Davaapurev, resmi yetkililerle görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin bilgi vermedi.

Çin yönetimine karşı 1959 yılındaki başarısız ayaklanmanın ardından Dalay Lama, Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde sürgünde Tibet hükümetini kurulmuştu. Çin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Tibetliler ise ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Pekin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olduğu gerekçesiyle reddediyor.

Kaynak: AA