Malezya Başbakanı Rezak Japonya'da

Başbakan Rezak, Abe ile görüştü Görüşmede Kuala Lumpur'u Singapur'a bağlayacak yüksek hızlı tren hattı projesi gündeme geldi.

Malezya Başbakanı Necip Rezak, Japonya ziyareti çerçevesinde Başbakan Şinzo Abe ile görüştü.

Kyodo ajansı, Başbakan Abe'nin, görüşmede 2017'de iki ülke arasındaki ilişkilerin 60. yılını kutlayacaklarına işaret ettiğini ve Malezya ile Japonya ilişkilerinin büyük önem taşıdığını vurguladığını duyurdu.

Göreve geldiği 2009'dan bu yana 4. kez Japonya'ya ziyarette bulunan Necip de iki ülke ilişkilerinde 2017'nin önemine değinerek, 'Karşılıklı bağlarımızdan fayda sağlıyoruz, ilişkilerimizin gücü ve istikrarı için önümüzdeki yılın önemini vurgulamalıyız. 2017 yılı, Japonya-Malezya ilişkilerinde bir dönüm noktasıdır.' ifadelerini kullandı.

Görüşmede iki lider, Malezya'nın en büyük şehri Kuala Lumpur'u Singapur'a bağlayacak yüksek hızlı tren (YHT) hattı projesini de ele aldı.

Japon tarafı, 2017'de yapılacak ihale için dünyaca ünlü Şinkansen (kurşun hızlı hat) trenlerinin güvenliğini vurgulayarak yüksek kalite altyapı ihracatı üzerine bilgi paylaşımında bulundu.

Başbakan Rezak, bugün Japonya Ulaştırma Bakanı Keiçi İşii ile de görüşecek.

Başbakan Necip, kasım ayı başında YHT projesinin ihalesinde Japonya'nın en büyük rakibi olan Pekin yönetimini ziyaret etmişti. Geçen yıl eylül ayında Endonezya'nın başkenti Jakarta'yı Bandung şehrine bağlayan YHT hattı için açılan ihaleyi Tokyo, rakibi Pekin'e kaptırmıştı.
Kaynak: AA