Rekabetçi Sektörler Programı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Dairesi Başkanı Altun: 'İmalat sanayi, yaratıcı endüstriler, ArGe, teknoloji transferleri gibi birçok alanda kurum ve kuruluşların geliştireceği projeler için 405 milyon avro kaynak ayrıldı'.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun, 'Rekabetçi Sektörler Programı' kapsamında, imalat sanayi, yaratıcı endüstriler, Ar-Ge, teknolojik transferi gibi birçok alanda gerçekleşecek projelere 405 milyon avro kaynak ayrıldığını söyledi.

'Rekabetçi Sektörler Programı'nın tanıtım ilişkin toplantısı, İstanbul ve Adana'nın ardından İzmir'de bir otelde gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan Altun, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali iş birliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen yaklaşık 900 milyon avro bütçeli programın 2007-2013 yıllarını kapsayan birinci bölümünde, Türkiye'deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ'lerin rekabet gücünü artırarak sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamayı hedeflediklerini, bu kapsamda daha az gelişmiş 43 ilde 565 milyon avro değerindeki projelere destek verdiklerini bildirdi.

Programın ikinci döneminde, öncekinden farklı olarak altyapı yatırımlarından çok Ar-Ge ve inovasyon ürün projelerini tercih edeceklerini vurglayan Altun, 'Yeni dönemde hedefimiz uluslararası değer zincirine dahil KOBİ sayısını artırmak ve katma değer artışı sağlayan projeler yürütmek.' dedi.

Projenin ikinci aşamasına ilişkin bilgileri veren Altun, 2016 yılı sonu, 2017 yılı başında teklif çağrısı yapılacağını ve desteklenecek projelerin seçiminin gerçekleştirileceğini ifade etti. Altun, şu bilgileri verdi:

'Projelerimiz anahtar teslimi, bir bütçesiyle beraber sunuluyor. Eğer biz destek verirsek ihale süreci başlıyor. Her şeyi takip ediyoruz, uygulamalar yapıldıkça hak edişleri sunuyoruz. Girişimci kadar biz de projenin içinde yer alıyoruz. Doğrudan politika belirleyen kurumlara, bakanlık ile oda ve borsalardan gelen projelere doğrudan destek vereceğiz, diğer projeleri ise programa uygun bulunursa yarışmaya sokup karar vereceğiz. İmalat sanayi, yaratıcı endüstriler, Ar-Ge, teknoloji transferleri gibi birçok alanda kurum ve kuruluşların geliştireceği projeler için 405 milyon avro kaynak ayrıldı.'

Tanıtım toplantısında, proje geliştirmek isteyen kurum ve kuruluşlara, atılması gereken adımlar, başvuru koşulları ve proje seçim süreci gibi konularda bilgi verildi.

Programın yeni dönemine ilişkin ayrılan 405 milyon avro kaynaktan, imalat sanayi, yaratıcı endüstriler, Ar-Ge, teknoloji transferi gibi birçok alanda valilikler, belediyeler, kalkınma ajansları, ihracatçı birlikleri, meslek örgütleri, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, kuluçka merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ile bu konularla ilgilenen dernek ve vakıflar tarafından geliştirilecek projelerin yararlanabileceği bildirildi.
Kaynak: AA