Edirne'de 'Kulak Pilleri' Çevreci Mesajla Toplanıyor

Edirne'de bir odyometrist 'doğanın pili bitmesin' sloganıyla başlattığı kampanyada işitme cihazında kullanılan atık pilleri getiren hastalara, ücretsiz pil armağan ediyor İşitme cihazları merkezi sahibi ve Odyometrist Yorulmaz: 'Doğa kirliliği insanlara kanser ve nörolojik hastalıklar olarak geri dönüyor. Pillerin doğada erimesi mümkün değil. Pilin doğada yok olması asırlar sürüyor ve yok olduğu süreçte insanlara, çevreye ve hayvanlara ciddi zararlar veriyor.'

Edirne'de bir odyometrist, 'doğanın pili bitmesin' sloganıyla başlattığı kampanyada, işitme cihazında kullanılan bitmiş pilleri getiren hastalara dolu pil hediye ediyor.

Pil gibi doğada yok olması uzun süreler alan ve toprağı kirleten atıkların kontrollü şekilde toplanmasının gelecek nesillere emanet edilecek dünyada yapılan en yararlı iş olduğunu bilinciyle hareket eden odyometrist, kullanıma göre ortalama 15. günde biten pilin kontrollü kullanımı için kampanya başlattı.

Bir hastanın yılda yaklaşık kullandığı 24 pilin 3'ünün ücretsiz olacağı kampanya yoğun ilgi gördü.

Kampanya üzerine 6 pil biriktiren vatandaşlar ücretsiz pil almak üzere Odyometrist Şenay Yorulmaz'a gidiyor.

Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğa açısından geri dönüşümün önemli olduğunu söyledi.

Pil ve benzeri ağır atıkların doğaya ve insana zarar verdiğini belirten Yorulmaz, 'Doğa kirliliği insanlara kanser ve nörolojik hastalıklar olarak geri dönüyor. Pillerin doğada erimesi mümkün değil. Pilin doğada yok olması asırlar sürüyor ve yok olduğu süreçte insanlara, çevreye ve hayvanlara ciddi zararlar veriyor. Özellikle atık pillerin programlı şekilde toplanması gerektiğini düşünüyoruz.' diye konuştu.

Pillerin geri dönüşümü konusunda kampanya başlattıklarını ifade eden Yorulmaz, şunları kaydetti:

'Biliniyor ki işitme cihazı pillerle çalışıyor. Toplumda da işitme kaybı olan hasta çok fazla. Bu anlamda yüksek miktarda pil tüketiliyor. Bu pillerin çevreye zararını önlemek için kampanyayla geri dönüşüme katkıda bulunuyoruz. Kampanya ile işitme cihazlarının boş pillerini getirene yeni pil veriyoruz. İşitme cihazlarında kullanılan 6 küçük pili getirene, 1 pil hediye ediyoruz. Amacımız tamamen çevreyi korumak ve atık pillerin geri dönüşümünü sağlamak. Bir paket pil on lira ve iki ay kullanılabiliyor. İşitme cihazı kullanan hasta 5 paket pil kullanıyor. Bunun totale vurduğunuzda Türkiye genelinde çok büyük bir rakam ortaya çıkıyor. Biz pillerin geri dönüşümünü sağlıyoruz.'

Vatandaşların kampanyayı olumlu bulduğunu aktaran Yorulmaz, çevreyi korumayı amaçladıklarını ifade etti.

Yorulmaz, 'Hasta 1 pili 15 gün kullanıyor hem bütçesine katkıda bulunuyor hemde doğayı koruyor.' diye konuştu.

Atık pillerin toplanması için ellerinden gelenin fazlasını yaptıklarını dile getiren Yorulmaz, toplanan pillerin iş yerleri veya evlerden alınması konusunda yetkililerin de duyarlı olması gerektiğini kaydetti.
Kaynak: AA