'Tecrübe Konuşuyor, İçimizdeki Kahramanlar Projesi'

Hatay'da FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin bertaraf edilmesinde yararlılık gösteren vatandaşlar, o gece yaşadıklarını anlattı FETÖ'nün darbe girişimini engellerken ayaklarından vurulan Doğan: 'Biz sırtımızı Allah'a dayadık ve her şeyi geri plana attık, Vatan Caddesi'ne indik, selalar okunmaya başladı. Allah bize o selalarla cesaret gönderdi bizden korkuyu aldı'

Hatay'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin bertaraf edilmesinde büyük yararlılık gösteren vatandaşlardan İsmet Doğan, Mustafa Özbey, Asım Bulak, Mehmet Köse, Abdullah İrgin, düzenlenen programda yaşadıklarını aktardı.

Gençlik ve Spor Bakanlığının 'Tecrübe Konuşuyor, İçimizdeki Kahramanlar Projesi' kapsamında, Hatay Kültür Merkezinde sanatçı ve oyuncu İsmail Hakkı Ürün'ün moderatör olduğu programda Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu.

Kum sanatı yapan Veysel Çelikdemir'in hazırladığı '15 Temmuz' temalı gösteri izleyicilerden alkış aldı.

Hatay Valisi Erdal Ata, programda yaptığı konuşmada, 15 Temmuz ihanetinin 40 yıllık sinsi bir planın nihayete erdirme girişimi olduğunu söyledi.

Adına 'cemaat' diyerek kendisine dini bir kutsiyet verip halkın dini duygularını istismar eden örgütün okulları ve dershaneleriyle ihtiyaç duyduğu insan kaynağını çekirdekten yetiştirerek 40 yıldır devletin ve milletin imkanlarını kendi amaçları için kullandığını belirten Ata, şu değerlendirmede bulundu:

'Halkın yaptığı bağışlarla, yardımlarla büyüyen bu hain planı mankurtlaştırdığı halkın çocuklarıyla halkı ve Meclisi vuracak kadar alçaklaşmış, yalnız devlete değil bu millete de ihanet etmişlerdir. 15 Temmuz gecesi sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla devletine, vatanına ve demokrasiye sahip çıkan onurlu vatandaşlarımız bu uğurda canlarını ortaya koymuş, kimi şehadete ulaşmış kimi de gazi olmuştur. Bu vesileyle tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet kederli ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum.'

Hain terör örgütünün milletin istiklaline ve istikbaline göz diktiği sinsi planın 15 Temmuz'da hiç hesap edemedikleri millet duvarına çarptığını ve dağıldığını söyleyen Ata, o duvarın her renk ve inançtan insanlardan oluştuğuna dikkati çekti.

Vatan söz konusu olduğunda tüm farklılıklarını bir kenara bırakarak halkın tek vücut olduğunu ve mermileri, tank ateşini ve darbe girişimini püskürttüğünü vurguladı.

Böylece kendisini yıllarca cemaat adıyla kendisini gizleyen terör örgütünün maskesinin düştüğünü dile getiren Ata, 'Bu ihanet şebekesinin Pensilvanya'daki elebaşının kanaat önderi değil ihanet lideri olduğu ortaya çıkmıştır' dedi.

Ata, bu ihaneti unutmayacak ve unutturmayacaklarını belirtti.

Darbe girişiminin 'Her şerde bir hayır vardır' sözünü doğruladığına işaret eden Ata, şunları ifade etti:

'Bu şerden de milli birlik hali doğmuştur. Zorlu bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde daha fazla ihtiyaç duyduğumuz milli birlik ve beraberliği, kardeşliği güçlendiren bu ihanet dostlarımızı ve düşmanlarımızı daha açık şekilde görmemize de vesile olmuştur. İnanıyorum ki devletimiz, milletiyle el ele vererek kurtulduğu bu tuzaktan gereken tecrübeleri edinmiş, daha sağlam ve daha güçlü bir şekilde çıkmıştır. Sırtındaki bu ağır yükü atarak geleceğe daha emin adımlarla yürüyecektir.'

- 'Biz sırtımızı Allah'a dayadık ve her şeyi geri plana attık'

FETÖ'nün darbe girişimini engellemek için meydanlara çıkan ve iki ayağından vurulup gazi olan milli karateci İsmet Doğan konuşmasına Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in 'İslam korkakların değil, cesur ve atılgan Müslümanların omuzlarında yükselecektir' sözleriyle başladı.

Milletçe ne kadar cesur olduklarını tüm dünyaya gösterdiklerini dile getiren Doğan, şöyle dedi:

'15 Temmuz'da arkadaşımla birlikte Aksaray'daydık. Televizyonda o haberleri gördük sonra Cumhurbaşkanımız çağrıda bulununca sokağa çıkmamız gerektiğini düşündük, abdest aldık, namaz kıldık ve dışarı çıktık. Vatan Caddesi'ne indik. Selalar okunmaya başladı. Allah bize o selalarla cesaret gönderdi, bizden korkuyu aldı. Göğsümüzü siper ettik. Biri çıktı karşıma ve dedim ki ona, 'Müslüman Müslümana ateş eder mi, neden ateş ediyorsunuz?' cevap veremedi. Çöktü ve anons geldi o sırada, 'Bir mermi bir insan, kimse boşa harcamasın.' Çöktüler ve sıkacaklar ben en öndeyim. Yana döndüm ve diyecektim ki 'Kimse kaçmasın.' Vallahi hiç kimse çökmedi. Yana döndüm ateş ettiler ayaklarımdan vuruldum.'

Aynı gece Malatya'da zırhlı personel taşıyıcısını kullanarak polislere yardım eden ve darbeye karşı duran Mustafa Özbey de sabaha kadar süren çatışmalara asla teslim olmadıklarını anlattı.

Darbe girişiminin çok ağrına gittiğini ve kendini sokağa attığını belirten Özbey, 'Bizler Allah için dik durduk o gün ve kendimizi sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla dışarıya attık. Sabahlara kadar dışarıda bekledik. Malatya 2. Ordu Komutanlığında özel hareket polisleri geldi ve çatışmalar başladı ve bunlar sabaha kadar teslim olmadılar. Sonra yardım istemişler. Bizler de can havliyle polislerle birlikte kendimizi tankların önüne attık. Orada polisler bir tankı durdurdular ve polislerimize orada silah çekip ateş ettiler.'

Polislerin zırhlı araç kullanması için kendisinden yardım istediğini ve sonunda ölümün de olabileceğini kendilerine ifade ettiğini dile getiren Özbey, bu isteği yerine getirdiğini ancak çocuklarının aklına geldiğini ifade ederek, 'Orada polis abimiz bana sarıldı, 'Allah razı olsun' dedi. Ancak polis abimiz, 'Ölebilirsin, yaralanabilirsin' deyince 2 çocuğum var onlar aklıma geldi. Dedim ki 'Polis abi sana bir şey söyleyeceğim, bana bir şey olursa devletimiz çocuklarıma bakar mı?' O da bana, 'Kardeş, devlet senin çocuklarına değil, bu devlet senin 7 sülalene bakar' dedi.' sözlerini kullandı.

Asım Bulak, Mehmet Köse, Abdullah İrgin de 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını paylaştı.
Kaynak: AA