Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Bütçesi Artırılacak

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bu yıl 1 milyar liraya yakın olan yatırım bütçesini 2017'de iki katına çıkaracaklarını bildirdi.

Manavgat ilçesi Side Mahallesi'nde düzenlenen Belediye Başkanları Birliği'nin Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Başkanları ve Müdürleri Eğitim Semineri'nde konuşan Başkan Türel, 14 sene içerisinde belediyelerin güçlendirilmesine yönelik önemli gelişmeler yaşandığını belirtti.

6360 Sayılı Büyükşehir Yasası'nın sadece bir yerel yönetim reformundan ibaret olmadığını, demokrasinin güçlenmesi adına çok önem arz ettiğini belirten Türel, artık seçmenin muhtarından büyükşehir belediye başkanına bütün kademelerdeki yerel yöneticilere oy kullandığını söyledi.

Türel, 'Seçmen oy verirse hesap sorar, hesap verilebilir nitelikteki görevlerde olan başkanlar, atanmışlara göre çok daha ağır bir sorumluluk yüküyle hareket eder. Daha çok çalışma azmini ortaya koyar. Ve işte hepimiz köylere gidiyoruz, vatandaşlarla muhatap oluyoruz. Vatandaşımızın ilk söylediği şey ben sana oy verdim, benim suyumu, yolumu niye yapmıyorsun oluyor. Vatandaş sormalıdır da. İşte bu sorumlulukla Türkiye'de önemli bir yapısal reform söz konusu oldu.' diye konuştu.

Belediye Başkanı Türel, Büyükşehir Yasası ile Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yüz ölçümünün 10 kat arttığını söyledi.

Antalya'nın sınırlarının, Avrupa'nın birçok ülkesinden büyük olduğuna dikkat çeken Türel, bir belediye başkanının başarılı olmasının birinci şartının finans yönetimi olduğunu vurguladı.

Türel, Antalya'da hayata geçirdikleri başarılı finans yönetimine ilişkin, şunları kaydetti:

'Eskiden 5 ilçeye, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde benden önceki dönemde 8 bin 500 personelle hizmet veriliyordu. Bugün 10 misli yüzölçümü olan belediyede biz, 8 bin 400 kişi ile çalışıyoruz. Mevcut personeli şimdi 19 ilçede kullanıyoruz. Benim ilk dönemde görevi bıraktığımda sayı 4 bin 500'dü. Çıktı o dönemdeki belediye başkanı 'bana ağabeylerimin emrettiği bütün herkesi işe aldım, belediyeyi işçi deposu yaptım, yine de yaranamadım' dedi. Göreve geldikten sonra gördük ki ihtiyaç fazlası personele ödenen para 500 milyon lira. Şimdi ne oldu, biz geldik finans yönetimi dedik. İhalelerimizdeki rakamlar çok ciddi şekilde eksildi. Benden önce Antalya'nın akaryakıt ihalesi yüzde 12 karla gidiyordu. İhaleye giren büyük üç beş tane firma. Bugün kaçla gidiyor biliyor musunuz? Yüzde yarım karla. Tümü aynı firma, benzin aynı benzin. Ne değişti? Zihniyet. Zihniyet farkı ve tasarruf edilen milyonlar. 2 bin 600 liraya kiralanan aracı 800 liraya kiraladık. Buna benzer onlarca yüzlerce örnek verebiliriz.'

Antalya'da artık yatırım rekorları kırdıklarını belirten Başkan Türel, 1 milyar liraya yakın olan yatırım bütçesini 2017 yılında iki katına çıkaracaklarını söyledi.

Kaynak: AA