Erozyonla Mücadele Haftası

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Avcı: 'Hedefimiz, 2023 yılında erozyonla taşınan toprak miktarını 130 milyon tona indirmek'.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı, 'Hedefi̇mi̇z, 2023 yılında erozyonla taşınan toprak mi̇ktarını 130 mi̇lyon tona i̇ndi̇rmek.' ifadesini kullandı.

Avcı, Erozyonla Mücadele Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda, ekosistemdeki bozulmaların insanoğlunu, kuraklık, açlık, susuzluk, erozyon, sel, taşkın, hava kirliliği gibi birçok problemle karşı karşıya getirdiğini belirtti.

Erozyonun sebepleri incelendiğinde insan faktörünün ön plana çıktığına dikkati çeken Avcı, 'Ülkemizin coğrafi konumu, topoğrafik yapısı, iklim şartları ve arazi kullanımı erozyonu artırıcı etki yapmakta ve erozyonla mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Toprakların korunması, tabii kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve gıda güvenliğinin sağlanması için erozyonla ve çölleşmeyle mücadele edilmesi zorunludur.' değerlendirmesinde bulundu.

Avcı, Türkiye'de tarım alanlarının yüzde 59'unda, orman alanlarının yüzde 54'ünde ve mera alanlarının yüzde 64'ünde aktif erozyon bulunduğunu ifade etti. Avcı, şunları kaydetti:

'Türkiye'de erozyonla taşınan toprak miktarı 1970'li yıllarda 500 milyon ton iken, 1973 yılında ülke alanının yüzde 26'sını oluşturan ormanlarımızın 2015 yılı itibariyle yüzde 28,6'ya yükseltilmesi, bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi neticesinde 1973 yılında yüzde 44 olan verimli orman alanının 2015'te yüzde 57'ye yükseltilmesi, erozyon kontrolü ve ağaçlandırma çalışmalarına hız verilmesi, sel kontrolü faaliyetleri ve baraj havzalarının ağaçlandırılması, meraların iyileştirilmesi ve aşırı otlatmanın önüne geçilmesi, zirai alanlarda sulama teknolojilerindeki gelişmeler neticesinde bu miktar geçen yıl 168 milyon tona kadar düşürüldü. Hedefimiz, 2023 yılında erozyonla taşınan toprak miktarını 130 milyon tona indirmektir.'

Avcı, Türkiye'de geçen yılın sonuna kadar 8 milyon 272 bin 308 hektar alanda, ağaçlandırma, erozyon kontrolü, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu, mera ıslahı, özel ağaçlandırma çalışmaları yürütüldüğünü belirtti. Avcı, bu alanın 1 milyon 261 bin 53 hektarlık kısmında erozyon kontrolü çalışması yapıldığına dikkati çekerek, ağaçlandırma, rehabilitasyon, mera ıslahı gibi çalışmaların dolaylı olarak erozyonu önlemeye katkı sağlandığını ifade etti.

Türkiye'deki çölleşme ve erozyonla mücadele çalışmalarının Birleşmiş Milletler tarafından diğer ülkelere örnek gösterildiğini bildiren Avcı, 'Erozyonla mücadele, arazi bozulumunun önlenmesi, çölleşmeyle mücadele konularında uluslararası proje ve teknik iş birlikleri artarak devam etmekte. Her yıl yurt dışından yüzlerce teknik ekibe ülkemizde eğitim verilmektedir.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA