16. MÜSİAD EXPO

ITFC Türkiye Temsilcisi Çelik: 'İslam Kalkınma Bankası son 40 yılda Türkiye'de yaklaşık 10 milyar dolarlık finansman kullandırdı' 'Bunun 6,5 milyar doları ticaret finansmanı, yaklaşık 3,4 milyar doları da proje finansmanı şeklinde gerçekleşti'.

İslam Kalkınma Bankası (İKB) Grubunun ticaret finansmanı şirketi ITFC'nin Türkiye Temsilcisi Harun Çelik, 'İslam Kalkınma Bankası son 40 yılda Türkiye'de yaklaşık 10 milyar dolarlık finansman kullandırdı. Bunun 6,5 milyar doları ticaret finansmanı, yaklaşık 3,4 milyar doları da proje finansmanı şeklinde gerçekleşti.' dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) düzenlediği ve Anadolu Ajansı'nın 'Global İletişim Ortağı' olduğu 16. MÜSİAD EXPO, CNR EXPO'da misafirlerini ağırlamaya devam ediyor.

'İş Burada' sloganıyla bölgesel, küresel ticaret ve yatırım iş birliklerine ev sahipliği yapan 16. MÜSİAD EXPO'nun 3. günü düzenlenen İslam Kalkınma Bankası sunumuyla devam etti. Çelik İKB'nin faaliyetlerini anlatan bir sunum yaptı.

İKB'nin 57 üye ülkeyle hizmet verdiğini aktaran Çelik, 'Uluslararası Kalkınma Bankası deyince aklımıza ilk önce Dünya Bankası gelir. İslam Kalkınma Bankası da Dünya Bankasının İslam ülkeleri için kurulmuş İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde kurulmuş olan bir modeli… Üye ülkelerin altyapı ve kalkınma projelerini finanse etmek için kurulmuştur. Aynı zamanda ticaret finansmanı yapar.' bilgilerini verdi.

Grubun Türkiye'de etkinliğini artırdığını anlatan Çelik, şunları söyledi:

'İslam Kalkınma Bankası son 40 yılda Türkiye'de yaklaşık 10 milyar dolarlık finansman kullandırdı. Bunun 6,5 milyar doları ticaret finansmanı, yaklaşık 3,4 milyar doları da proje finansmanı şeklinde gerçekleşti. Bugüne kadar yaklaşık 470 projede Türkiye'ye finansman kullandırıldı. Özellikle son 2 yılda Türkiye'deki faaliyetlerimizde ciddi bir artış görülüyor. Burada da 2 sene önce sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ankara'da ve sonra İstanbul'da açılan ülke ofislerinin büyük katkısı var. Bu vesileyle hem finansman boyutunda hem proje iş birliği açısından ciddi artış sağlandı.'

Grubun Türkiye'deki önemli altyapı yatırımlarını ve Eximbank aracılığıyla ihracatı fonladıklarını aktaran Çelik, grubun KKTC'de de çalışmalara başladığını söyledi.

- 'Türk ihracatçılara 750 milyon dolar finansman kullandırdık'

ITFC'nin Türkiye'de son iki senede 1,8 milyar dolar finansman kullandırdığını belirten Çelik, 'Eximbank aracılığıyla ihracatın ya da ithalatın finansmanı noktasında biz finansman kullandırıyoruz. Eximbank'ın havuzundaki bir miktarı ITFC olarak temin ediyoruz.Türk ihracatçısının KOBİ'nin gereksinimi olan krediyi temin ediyoruz. Geçen sene Türk ihracatçılara 750 milyon dolar finansman kullandırdık. Yapılacak ihracatın ihracat öncesi finansmanında Eximbank üzerinden KOBİ'lere finansman kullandırıyoruz.' diye konuştu.

Çelik, ITFC'nin üye ülkelerin özel sektör firmalarıyla da çalışabildiğini ifade ederek, belli şartların sağlanması koşuluyla özellikle emtialar üzerinden iş birliğine gittiklerini söyledi.

- 700 şirket katılıyor

Yerli ve yabancı toplam 700 şirketi buluşturan MÜSİAD EXPO, 12 Kasım'a kadar devam edecek.

100'ü aşkın ülkeden yaklaşık 200 bin ziyaretçiyi ağırlaması beklenen MÜSİAD EXPO ile eş zamanlı olarak yüksek teknoloji fuarı 3. High Tech Port da düzenleniyor. Savunma, havacılık ve bilişim sektörü paydaşlarının yanı sıra yerli ve yabancı birçok teknoloji firması burada çalışmalarını sergiliyor.
Kaynak: AA