Mermer İhracatı Kümelenme İle Artacak

Afyonkarahisar'dan 112 ülkeye dünyaca ünlü Afyon mermeri ihraç eden firmalar, Ekonomi Bakanlığının URGE projesi kapsamında kümelenerek daha fazla ve nitelikli ihracat yapmayı hedefliyor Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası URGE Proje Koordinatörü Şenbabaoğlu: 'Bu destek için kümelenme şartı var. Odası olarak ildeki ilk kümelenme çalışmasını yaparak, destekten yararlanma girişimi başlattık' Kümelenme çalışmasına katılan şirketin genel müdürü Özdilek: 'Bu proje ile yararlanacağımız teşvik miktarı yüzde 75 olacak'

MUSTAFA BAYER - CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar'dan 112 ülkeye mermer ihraç eden firmalar, Ekonomi Bakanlığının Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projesi kapsamında Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) çatısı altında kümelenerek, dünyada yeni pazarlara açılmayı planlıyor.

Afyonkarahisar TSO ticaret uzmanı ve UR-GE proje koordinatörü Hüsnü Şenbabaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, odaya kayıtlı 480 mermer firması olduğunu söyledi.

İlin 2015 yılında 304 milyon dolar civarında olan ihracatının önemli bölümünü mermer sektörünün karşıladığını belirten Şenbabaoğlu, 'Doğaltaş sektörü yaklaşık 177 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 112 ülkeye ihracat yaptık. Bu yılın ilk on ayında ise mermer sektörü 127 milyon dolarlık ihracata ulaştı.' dedi.

Şenbabaoğlu, oda olarak mermer sektörünün ihracatını ve dünyada tanınırlığını artırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

'2002'den bugüne doğal taş ihracatımız 4 kat artmış. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda Ekonomi Bakanlığı firmalarımıza UR-GE tebliği adı altında destek sunuyor. Bu destek için kümelenme şartı var. Odası olarak ildeki ilk kümelenme çalışmasını yaparak, destekten yararlanma girişimi başlattık. İhracat yapan veya potansiyeli bulunan 17 firma UR-GE'ye dahil oldu. Yaklaşık 3 yıl sürecek bir proje. Firmalarımız için yurt dışında alım heyetleri bulup, fuarlara katılacağız. Mermerimizi tanıtarak, ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz.'

Şenbabaoğlu, proje kapsamında firmaların yurt dışında katılacağı fuarlar ve tanıtım faaliyetlerinin yüzde 75'inin bakanlıkça karşılanacağına işaret etti.

Gelecek aylarda Fas ve Çin'de fuarlar düzenleneceğini aktaran Şenbabaoğlu, 'Zaten marka olan ve bilinen Afyon mermerinin ününe ün katarak, ihracatımızı artıracağız. En çok Çin, ABD ve Fransa'ya ihracat yapıyoruz. Firmalar hedeflerini belirleyecek. Dünyanın her yerine açığız.' ifadelerini kullandı.

- 'Birçok başarı öyküsü var'

Projede görev alan danışmanlık şirketinin dış ticaret uzmanı Hüseyin Tekgüç de kümelenme çalışmasında aynı sektörde benzer müşteriye hitap eden firmaların bir araya getirildiğini söyledi.

Firmalara, ihracat açısından eksiklerini aktarıp, geliştirmesi konusunda danışmanlık yaptıklarını belirten Tekgüç, 'Eğitimler verip, hedef pazar analizi yapıyoruz. Geçmiş uygulamalarda birçok başarı öyküsü var. Hiç ihracat yapmayan firmaların tamamen ihracata yöneldiklerine şahit olduk. Afyonkarahisar'ın mermer piyasasında ciddi bir potansiyeli var. Bu proje sayesinde ihracat rakamlarında ciddi artış sağlanacağını, pazar payının artacağını düşünüyorum. Burada sadece artış yaşanması değil, daha kaliteli ihracat yapılması da hedefleniyor.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Arap ülkelerine açılmayı hedefliyoruz'

Kümelenme çalışmasına katılan firmanın genel müdürü Rıfat Özdilek ise yaklaşık 30 ülkeye mermer ihracatı yaptıklarını kaydetti.

Genellikle ihracatçı birlikleri ve organizasyon firmaları aracılığıyla yurt dışındaki fuarlara iştirak ettiklerini vurgulayan Özdilek, 'Fuarlara katılımlarda yüzde 50 teşviklerden yararlanıyorduk. Ancak şu anki UR-GE ile bizim iki avantajımız olacak. Bu proje ile yararlanacağımız teşvik miktarı yüzde 75 olacak. Daha nitelikli, daha profesyonel firmalarla görüşme fırsatı bulacağız. Hedefimiz; etkin olamadığımız, eksik kaldığımız pazarları UR-GE çalışmasıyla belirleyip, yeni pazarlara yönelmek. ABD, Kanada gibi ülkelerdeki mermer depolarına ürün gönderiyoruz. Ayrıca projelerde görev alıyoruz. Singapur, Kore gibi uzakdoğu ülkelerine projeler yapıyoruz. Kendimizi eksik gördüğümüz Arap ülkelerine açılmayı hedefliyoruz. Katar, Dubai, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi ülkelere odaklanmak istiyoruz. Bunun dışında Avrupa'da da birkaç ülkeyi hedefliyoruz.' diye konuştu.
Kaynak: AA