Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev Güney Kore'de

Nazarbayev, Güney Kore Devlet Başkanı Park ve iş adamlarıyla görüştü.

ASTANA – Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Seul'e yaptığı resmi ziyaret kapsamında Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki ticaret, ekonomi, yatırım, enerji, ulaştırma ve bilim alanlarında işbirliği konularının görüşmede ele alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Çin’in Pasifik kıyılarında yer alan Lianyungang Limanı'ndaki Kazakistan terminali inşaatının tamamlandığını belirterek “Terminalden bir milyona yakın konteyner geçirildi. Ayrıca Çin sınırındaki Horgos 'kuru limanıyla' Hazar Denizi'ndeki Aktau Limanı'nı bağlayan demiryolu inşa edildi. Türkmenistan aracılığıyla İran’dan Barsa Körfezi'ne kadar demiryolu döşendi. Bunlar, Kore tarafından kullanılabilir.” ifadesini kullandı.

Park da iki ülke başkanları arasındaki güvenilir ve dostluk ilişkilerinin pekiştiğine ve ikili işbirliğinin güçlendiğine işaret ederek “Kazakistan-Güney Kore ilişkileri birbirini tamamlayıcı işbirliği temelinde hızlı bir şekilde gelişiyor.' ifadesine yer verdi.

Görüşmenin sonunda Kazakistan ile Güney Kore arasında stratejik işbirliğini derinleştirme beyannamesi, yatırım, ticaret, sanayi ve enerji alanlarında ortak hareket planı anlaşması, yatırım, ulaştırma alanında inovasyon projelerini destekleme memorandumu imzalandı.

- İş adamlarıyla görüşme

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, daha sonra Güney Kore’nin önde gelen firmalarının temsilcilerini kabul etti.

Güney Kore'yi Kazakistan’ın Doğu Asya bölgesindeki en önemli stratejik ortaklarından biri olarak niteleyen Nazarbayev, Güney Koreli şirketlerin son 25 yılda Kazakistan’a 9 milyar dolar yatırım yaptığını hatırlattı.

Son yıllarda dış etkenlerden dolayı karşılıklı yatırım miktarında düşüş yaşandığına dikkati çeken Nazarbayev, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yeniden ivme kazandırmanın önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, halihazırda Kazakistan’da 485 Güney Kore şirketinin faaliyet gösterdiğini sözlerine ekledi.

Nazarbayev’in Seul ziyareti kapsamında Ensey Üniversitesi'ni ziyaret etmesi bekleniyor.

Kaynak: AA