İSTİB Meclis Toplantısı

İSTİB Başkanı Kopuz: 'AB İlerleme Raporu'nda ülkemize karşı birçok haksız ve mesnetsiz eleştiri yer alıyor' 'Siz yönetmeyin, biz yönetelim Türkiye'yi' diyorlar. Kimse kusura bakmasın her karış toprağını kanımızla imzaladığımız bu vatanı hiç kimseye yem etmeyiz'

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye karşı birçok haksız ve mesnetsiz eleştirinin yer aldığını söyledi.

Ali Kopuz, İSTİB'in Kasım ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, AB'nin Türkiye İlerleme Raporu'na değindi.

Kopuz, 'AB'nin ikiyüzlülüğünü dün de gördük. AB İlerleme Raporu'nda ülkemize karşı birçok haksız ve mesnetsiz eleştiri yer alıyor. 'Teröriste karşı orantısız güç kullanıyor' diye bizi eleştiriyorlar. Cumhurbaşkanımızın ülke yönetimindeki aktif rolünü, yargı bağımsızlığını eleştiriyorlar. Velhasıl bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü eleştiriyorlar. 'Siz yönetmeyin biz yönetelim Türkiye’yi' diyorlar. Kimse kusura bakmasın her karış toprağını kanımızla imzaladığımız bu vatanı hiç kimseye yem etmeyiz.' şeklinde konuştu.

AB’nin samimi olmak zorunda bulunduğunu kaydeden Kopuz, 'Bizim mi yanımızdadır, teröristlerin mi? Eğer AB'ye dahil olmamızın maliyeti bağımsızlık ve özgürlüğümüzden vazgeçmek olacaksa biz o birliğin içinde olmayız.' ifadesini kullandı.

Avrupa ülkelerinin 'senin teröristin kötüdür, benim teröristim iyidir' politikası güttüğünü iddia eden Kopuz, şunları kaydetti:

'Bölücü terör örgütünün geçen hafta Diyarbakır’da yaptığı hain saldırının hemen öncesinde Avrupa’daki PKK yapılanmasının üst düzey yöneticilerinin yargılandığı davada, Belçika mahkemesi, PKK’nın eylemlerinin terör olarak değerlendirilemeyeceğine hükmetti. Bu kararı veren mahkeme üyeleri bu eylemi de 'silahlı mücadele' kapsamında mı değerlendirecek merak ediyorum. PKK, 30 yıldır sivillerin can verdiği sayısız terör eylemi gerçekleştirdi. Bu kirli tarihe rağmen böyle bir kararın verilmesini 'aymazlıkla' açıklamak mümkün değil, doğrudan kötü niyet olduğunu düşünüyorum.”

- 'Dünya Türkiye’nin notunu vermiştir'

Ali Kopuz, enerji sektörünün önemine işaret ederek, Türkiye'nin kendi geleceğini daha rahat tayin edebilmesi için enerji konusundaki dışa bağımlılığını azaltması gerektiğini vurguladı.

Standard & Poor's'un Türkiye'nin kredi görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a çevirdiğini hatırlatan Kopuz, şunları söyledi:

'15 Temmuz sonrasında kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu değerlendirmelerden sonra bu açıklama bizim için hiçbir şey ifade etmiyor. Dünya Türkiye’nin notunu vermiştir. Ekimde TÜFE'de aylık yüzde 1,44 artış görüldü. Bu oran, son 10 yılın en düşük ekim enflasyonu oldu. Ancak gıdada enflasyonun hala çok yüksek seyrettiğini de gözlemliyoruz. Gıdada fiyatların yüksekliğini yapısal bir sorun olarak görüyoruz. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik ile birçok çalışma gerçekleştiriliyor. Bu çalışmaların bakanımızın kararlı duruşu ile yakın bir zamanda meyvesini vereceğine inanıyorum.'

Kopuz, tüm bu gelişmelerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) için ilerleyen dönemde faiz düşürme imkanı doğurduğuna inandığını ifade ederek, “Yine de ihtiyatlı olup ABD seçimleri sonrası gidişatı görüp Fed’in kararını da beklemek gerekiyor. Ondan sonra, şartlar da olgunlaştığında 0,25 puanlık bir indirimin daha gündeme alınmasında fayda görüyorum. Bu dönemde bankaların da tek tek faizlerini indirdiklerini görmek de ayrıca sevindirici. Borsa olarak, aylardır dile getirdiğimiz bir meselenin gerçekleşmesi bizi memnun ediyor. Biz nasıl üzerimize düşen görevi yapıyorsak bankaların da faiz indirerek piyasayı desteklemesi gerekiyor.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA