ASÜ'de 'Kim Korkar Hain Darbeden' Konferansı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) ve İlim Yayma Cemiyeti Aksaray Şubesi’nce 'Kim Korkar Hain Darbeden' konferansı düzenlendi.

Gazeteci yazar İsmail Kılıçarslan, ASÜ Konferans Salonu'ndaki konuşmasında, Türkiye'nin 2008 yılından bu yana kendi tarihi ve doğal hinterlandında oyun kurma isteğini yüksek sesle dillendirdiğini ve bunun da birilerini rahatsız etmesinden dolayı, 15 Temmuz ve benzeri bir takım operasyonların gerçekleştirilmeye çalışıldığını söyledi.

15 Temmuz'daki darbe kalkışmasında yaşananların hiçbir zaman unutulmayacağını vurgulayan Kılıçarslan, şöyle konuştu:

'O gün asker üniforması giymiş teröristler, köprü üzerinde, darbenin gerçekleşmeye başladığı ilk anda ateş açsalardı, belki de az sayıdaki insan kaçacaktı. Ama neredeyse 10 dakika gibi bir süre içinde, arkamda 2 binden fazla insan olduğunu gördüm ve bu sayı sonra daha da arttı. Bu olağanüstü bir tablodur. İlerleyen dakikalarda, üzerinde hiçbir silahı olmayan insanlara karşı bu teröristler ateş açmaya başladı. Normal şartlarda, ateş açılınca, silahsız olan halkın kaçması gerekirdi ama her ateş açıldığında insanlar köprüye daha çok yaklaştı. Bu da insanlarımızın darbeye karşı nasıl mücadele ettiğinin göstergesidir.'

AK Parti hükümetinin, Türkiye için inisiyatif almaya başladığında, sürekli olayların meydana geldiğine işaret eden Kılıçarslan, şunları kaydetti:

'2013 yaz dönemindeki gezi parkı olayları da bu hikayelerden birisidir. O dönemde, Türkiye dışında üç ülkede daha sokaklar çok karışıktı. Bunlardan birisi olan Brezilya’da, devlet başkanı bir meclis darbesiyle görevinden alınmış durumdaydı. Mısır'da, askeri darbe ile Mursi görevinden indirildi. Bir diğer ülke olan Tayland'da ise kral değişikliği adı altında bir değişim gerçekleştirildi. O süreçten, operasyon yemeden çıkmayı başaran tek ülke Türkiye oldu. Daha sonra 17-25 Aralık, Kobani, üç büyük bombalama, 15 Temmuz darbe kalkışması. Olup bitenleri bu denklem içinde değerlendirdiğimizde, olayların neden çıktığını daha iyi anlayabiliriz.'

Konuşmanın ardından ASÜ Rektörü Yusuf Şahin, Kılıçarslan’a hediye takdim etti.

Konferansı, öğrenci ve akademisyenlerin yanı sıra şehir protokolünden isimler, sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcileri de takip etti.

Kaynak: AA