AFAD Yıl İçinde 3 Bin 832 Kişiyi Kurtardı

Başbakan Yardımcısı Kaynak: 'Bu yıl yaşanan 977 afet ve acil durum olayına 4 bin 224 personelle müdahale edildi, 3 bin 832 kişi sağ olarak kurtarıldı, ölen 608 kişinin cenazeleri ise yetkililere teslim edildi' 'Bilim ve haberleşme altyapı çalışmalarına ilişkin kesintisiz ve güvenli haberleşme sistemi kapsamında, kablolu, GSM, telsiz ve uydu bağlantılarını alternatifli bir şekilde kullanarak ses ve veri haberleşmesi sağlayabilen bir altyapı oluşturuyoruz'.

İLKAY GÜDER/ENES DURAN - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, bu yıl yaşanan 977 afet ve acil durum olayına 4 bin 224 personelle müdahale edildiğini, 3 bin 832 kişinin sağ olarak kurtarıldığını bildirdi.

Kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı, Türkiye Afet Müdahale Planı, 2013-2017 Stratejik Planı ile afetlerin yönetimine ilişkin yol haritasının belirlendiğini söyledi.

AFAD'ın misyonunun 'afetlere dirençli toplum oluşturmak' olduğunu ifade eden Kaynak, 2023'ün Türkiye'sine adım adım yaklaşırken kurumun, afet yönetiminde önemli bir sistemle teknolojik dönüşüm gerçekleştirdiğini kaydetti.

Kaynak, Türkiye'yi 'afet anında sıfırıncı dakikaya' hazırladıklarına işaret ederek, tüm bakanlıkların katılım ve destekleriyle Türkiye Afet Müdahale Planı'nı hazırladıklarını anımsattı.

Bu planla ulusal ve yerel düzeyde, olay türü ve ölçeğine göre esnek yapıda müdahale organizasyonu oluşturduklarını dile getiren Kaynak, 'Afet öncesi, sırası ve sonrasında olmak üzere yapılacak çalışmaları tanımladık. Tüm Türkiye'de, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında hazırlanan il afet müdahale planları tamamlanmıştır.' dedi.

- AFAD-RED programı tamamlandı

AFAD'ın geliştirdiği sistemlere değinen Veysi Kaynak, bu kapsamda deprem sonrası hasar ve kayıp tahmini yapmak üzere 'Deprem Erken Uyarı ve Ön Hasar Tahmini Projesi'nin başlatıldığını da belirtti.

Deprem olayı meydana geldikten sonra, afet bölgesinin genel durumunu yansıtan tahmini hasar ve kayıp bilgileri için oluşturulan AFAD-RED programının tamamlandığını bildiren Kaynak, şöyle devam etti:

'Sistemin, kritik tesisler ve direkt ekonomik kayıplar için de bilgi verecek şekilde geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Bilim ve haberleşme altyapı çalışmalarına ilişkin, kesintisiz ve güvenli haberleşme sistemi kapsamında kablolu, GSM, telsiz ve uydu bağlantılarını alternatifli bir şekilde kullanarak ses ve veri haberleşmesi sağlayabilen bir altyapı oluşturuyoruz.'

- '110 bin çadır stokuna ulaşıldı'

Başbakan Yardımcısı Kaynak, afet ve acil durumlarda öncelikli olarak ihtiyaç duyulan çadır stokunun arttığını vurgulayarak, ailelere uygun 110 bin çadır stokuna ulaşıldığını belirtti.

Barınma ihtiyaçlarının karşılanması için çadır ve çadır içi malzemelerin depolanması amacıyla toplam 27 lojistik depo kurulumu çalışmalarına başlanıldığını ifade eden Kaynak, bu kapsamda 23 ilde depo kurulumu çalışmalarını tamamladıklarını ve işletmeye açtıklarını söyledi.

Kaynak, bu yıl 112 hafif tonajlı kentsel arama-kurtarma aracının yanında 41 tane 8x8 aracın alımının tamamlandığını ve tüm il müdürlüklerine dağıtımının yapılacağını bildirdi.

Bu yıl içinde gerçekleşen diğer müdahale faaliyetlerine de değinen Kaynak, 'Bu sürede yaşanan sel, su baskını, hortum, fırtına, yaralı tahliyesi, boğulma, kayıp, kaza, heyelan, göçük, zehirlenme, deprem, yangın, mahsur kalma, çığ, patlama, tren ve fabrika kazalarından oluşan 977 afet ve acil durum olayına 4 bin 224 personelle müdahale edildi, 3 bin 832 kişi sağ olarak kurtarıldı. Ölen 608 kişinin cenazeleri yetkililere teslim edildi.' diye konuştu.
Kaynak: AA