Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Çarıkçı Açıklaması

'Bütün dünya apaçık biliyor ki Suriye'nin tamamındaki bu korkunç durumun ana sorumlusu rejimdir' 'Rejim, insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı sorumlu tutulmalıdır' 'Suriye rejiminin BM'de hala bir koltuk işgal ediyor olması uluslararası toplumun taşıdığı evrensel değerler ve standartlar açısından tam bir yüz karasıdır'.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, Esed rejimini, insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı sorumlu tutulması gerektiğini vurgulayarak, 'Bütün dünya apaçık biliyor ki Suriye'nin tamamındaki bu korkunç durumun ana sorumlusu rejimdir.' dedi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması (EPİM) Çalışma Grubu’nun 26. Oturumu’da konuşan Büyükelçi Çarıkçı, Suriye'de 6. yılına giren krizde halkın acısının hayal dahi edilemeyecek boyutlara ulaştığını söyledi.

Çarıkçı, Suriye halkının kasten ve gelişigüzel saldırıya uğradığını, işkence gördüğünü ve kötü muameleye maruz kaldığını vurgulayarak, 'Suriye halkı kuşatıldı, aç bırakıldı, sağlık hizmetleri ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum edildi.' ifadesini kullandı.

'Bütün dünya apaçık biliyor ki Suriye'nin tamamındaki bu korkunç durumun ana sorumlusu rejimdir' diyen Çarıkçı, söz konusu Suriye rejiminin 'iğrenç' eylemlerinin yüz binlerce Suriyelinin hayatına mal olduğunu ve milyonlarcasının da yerinden edilmesine yol açtığını vurguladı. Çarıkçı, 'Rejim, insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı sorumlu tutulmalıdır.' dedi.

- 'Tam bir yüz karasıdır'

Konuşmasında Türkiye'nin Suriye'deki krizin çözülmesine yönelik tekliflerini de aktaran Çarıkçı, bu ülkede uluslararası insan hakları ve insancıl hukuka ilişkin ihlallerinin durdurulması, yaşam hakkına saygı duyulması, kötü muamele ve işkenceye son verilmesi ve kimyasal silahların kullanılmaması çağrısında bulundu.

Büyükelçi Çarıkçı, Suriye rejimi temsilcilerinin BM'de temsil edilmesine de tepki göstererek, 'Suriye rejiminin BM'de hala bir koltuk işgal ediyor olması uluslararası toplumun taşıdığı evrensel değerler ve standartlar açısından tam bir yüz karasıdır.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA