Liselilerden Osmanlı Ekşisi 'Güvem' İle Alternatif Lezzetler

Edirne'deki Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin yiyecek içecek bölümü öğrencileri, hazırladıkları proje kapsamda tarla ve su kenarlarında topladıkları güvemi kuruttuktan sonra muhallebi, turta, reçel ve marmelat ile limona rakip ekşisiyle şehriye çorbasının yapımında kullandı Yöresel olarak 'çoban üzümü' ve 'çakal eriği' isimleriyle tanınan, Osmanlı'dan bu yana mutfakta tatlılarda ve yemeklerde kullanılan meyve, yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor

CİHAN DEMİRCİ - Genellikle tarla kenarlarında bakım istemeden yetişen güvem, Edirne'deki Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin yiyecek içecek bölümü öğrencilerince yürütülen proje kapsamında farklı tariflerde kullanıldı.

Sonbaharda toplanan güvem, yöresel olarak 'çoban üzümü' ve 'çakal eriği' isimleriyle tanınıyor. Osmanlı'dan bu yana mutfakta tatlılarda ve yemeklerde kullanılan meyve, yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin yiyecek içecek bölümü öğrencileri, sağlıklı ürünlerin turizme ve mutfağa kazandırılmasına ilişkin proje hazırladı. Öğrenciler, bu kapsamda, doğadaki sağlıklı bitkilerin mutfakta kullanılmasına ilişkin Trakya Üniversitesi (TÜ) Eczacılık Fakültesinden bilgi aldıktan sonra, patika yollardan geçerek tarla ve su kenarlarında güvem hasadı yaptı.

Öğrenciler, topladıkları güvemi 10 gün kuruttuktan sonra, muhallebi, turta, reçel ve marmelat ile limona rakip ekşisiyle şehriye çorbasının yapımında kullandı.

- 'Atalarımız bu meyveyi şifa niyetine kullanırdı'

TÜ Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fatma Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin tarihsel geçmişe sahip bir bitki olan güveme ilişkin proje hazırladığını söyledi.

Ataların bu meyveyi şifa niyetine kullandığını belirten Güneş, 'Güvem, Trakya'da hemen hemen her yerde yetişiyor. Bu ürünün doğal olması çok önemli. Son zamanlarda doğal ürünlerin tüketilmesi üzerinde özellikle duruluyor. Sindirim ve boşaltım sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği kanıtlanmıştır. En önemlisi de içerisinde bulunan pigmentler vücutta oluşan toksit maddeleri kolayca yok ediyor ve tümör oluşumunu engelliyor. Kansere karşı da kullanılıyor. Biyoloji bölümünde yeni yapılan bir araştırmada kolon kanserini iyileştirdiği tespit edildi. Gençlerde sivilce ve yağ bezelerini yok ediyor. Tok tutuyor ve aynı zamanda ekşi olduğu için zayıflatma etkisi var. Atalarımızın limon yerine güvemi kurutup çorbalarda kullandığını biliyoruz.' diye konuştu.

Güneş, güvemin yüzyıllardır tarla ve su kenarlarında yetiştiğini ancak insanların meyvenin içeriğini bilmediği için gereken ilgiyi göstermediğini kaydetti.

- 'Güvem kullandığımız yiyeceklerle yarışmalara katılmayı düşünüyoruz'

Doğada güvem toplayan öğrenci Kağan Şahin, güvemin sağlık açısından faydalarını öğrendiklerini söyledi.

Topladıkları güvemi mutfak derslerinde uygulamalı şekilde çalışacaklarını anlatan Şahin, 'Güvemi çorba ve reçel yapımında kullanacağız. Mutfakta güvem kullanarak ortaya çıkardığımız yiyeceklerle aynı zamanda ulusal ve uluslararası yarışmalara da katılmayı düşünüyoruz.' dedi.

Şahsenem Fidan ise güvem toplamak için zorlu yollardan geçerek amaçlarına ulaştıklarını ifade etti.

- 'Bu proje bize yeni bir alan kazandırdı'

Lisenin yiyecek içecek alanı bölüm şefi Gülsüm Erkıran, toplumda güvemin pek bilinmediğini söyledi.

Güvemin maliyetsiz ve zahmetsiz bir meyve olduğunu aktaran Erkıran, 'Atölyemizde güvemi şehriye çorbasında denedik. Şehriye çorbası ekşi içilmesi gereken bir çorba olduğu için kuruttuğumuz güvemleri limon yerine çorbada servis ettik. Pasta yapım dersinde de güvemi turta ve muhallebi yapımında kullandık. Tadı gayet güzel ve iştah açıcı oldu.' ifadelerini kullandı.

Mutfak bölümü öğrencisi Tuğçe Şen, öğrendikleri yeni tarifleri uyguladıklarını söyledi.

Geleneksel ürünlerin turizm alanında ilgi çektiğini dile getiren Şen, 'Mezun olduktan sonra iş hayatında bu ürünlerin tanıtımı için tariflerimizi uygulayacağız. Bu proje bize yeni bir alan kazandırdı.' diye konuştu.
Kaynak: AA