Genç Çiftçilere 30 Bin TL Hibe Destekleri Ödenmeye Başlandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesine başlandı.

Genç Çiftçilere 30 Bin TL Hibe Destekleri Ödenmeye Başlandı
Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesine ilişkin 2016/8540 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanmış olup bu amaçla 2016/16 sayılı Tebliğ Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi Kayseri’de genç çiftçi proje başvurusu gerçekleştirenler arasından Yeşilhisar ilçesinde projesi desteklenmeye değer bulunanlardan hibe sözleşmesi imzalandı. Projeler iş yapımını gerçekleştiren genç çiftçilerin açılışları, incelemeleri ve sembolik hibe ödeme törenleri İl Müdürü Özkan Kayacan, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mümtaz Hacıpaşaoğlu, Yeşilhisar İlçe Müdürü Halil İnnice, il ve ilçe proje sorumluları teknik personelin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Yeşilhisar İlçesi Kovalı Mahallesi genç çiftçilerimizden Oğuz Çiçek ve Emine Çiçek’in 30.000 TL’lik hibe kapsamında örtü altında sebze yetiştiriciliği projesi faaliyete geçti. Genç çiftçilerin proje kapsamında oluşturdukları marul serasında incelemelerde bulunarak açıklama yapan İl Müdürü Özkan Kayacan; devletin verdiği hibeyi çarçur etmeden güzel bir sera kurarak üretime başlayan genç çiftçileri tebrik etti. Genç çiftçilerin şu anda 3 bin m² alanda marul yetiştiriciliği yaptığını ve Yeşilhisar Bölgesi’nde olmayan marul yetiştiriciliğinde bölge çiftçisine örnek olduklarını belirten Kayacan şunları kaydetti: "Bakanlığımızın projeleriyle Yeşilhisar Kovalı Mahallesi’nde projelerimiz hayat buluyor. Yeni sektörler ortaya çıkıyor. Devletin vermiş olduğu hibeler genç çiftçilere bir sermaye olarak kullanılıyor. Bu da önümüzdeki süreçte bu bölgede yeni bir sektörün doğacağının işaretidir. Tabi ki özellikle sera şartlarında çalışmak zor. Ama arkadaşlarımız yılmadan çalışıyorlar. Önümüzdeki süreçte de daha güzel çalışmalar yapacaklarından eminiz. Çünkü 6 bin çiftçi arasından seçilerek böyle bir projeye dahil oldukları için çok şanslılar."

Yeşilhisar ilçemiz genç çiftçilerinden Raşit Demiralay’ın, 30.000 TL’lik hibe destekli en az 10 dekarlık alanda Lavanta yetiştirme ve en az 250 kg/yıl yağ ve 1 adet distilasyon kazanı, soğutucu eşanjörü, su separatörü, yağlı su toplama tankı, yakıt tankı ve su pompası içerikli lavanta bitki üretim ve işleme projesini tamamlayarak faaliyete geçti. İl Müdürü Özkan Kayacan yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek distilasyon ünitesinin çalışması hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Yeşilhisar ilçesi genç çiftçilerinden Sare Saliha Doğan, 30.000 TL’lik hibe destekli En az 40 adet arılı kovan (en az 5 çıta arı basmalı), 5 adet boş kovan ve arıcılık malzemesi (1 adet; elektrikli bal süzme makinesi, sır alma teknesi, ısıtmalı bal dinlendirme kazanı, maske, körük, el demiri, mahmuz), 100 kg temel petek ve 400 adet çıta içerikli arıcılık projesini tamamlayarak faaliyete geçirdi. Genç Çiftçi Projeleri kapsamında arıcılık yapan üreticimizi de ziyaret ederek incelemelerde bulunan İl Müdürü Kayacan, proje kapsamında üreticilere ait 40 adet kovan olduğunu belirterek önümüzdeki sezondan itibaren üreticilerimizin bal almaya başlayacaklarını söyledi.

Hedeflerini her zaman büyük tuttuklarının altını çizen Kayacan; "Hedefimiz sadece bal üretmek değil. İnşallah polen, arı sütü ve diğer arı ürünlerini de üretmeleri noktasında üreticilerimize yardımcı olacağız. Önümüzdeki yıllarda proje daha da büyüyecek. Biz 40 adet kovan verdik, ama üreticilerimiz inşallah bunu 400 kovan yapacak." dedi.

Tüm genç çiftçileri göstermiş oldukları girişimciliklerinden dolayı tebrik eden İl Müdürü Kayacan, teknik desteklerinin her daim devam edeceklerini belirterek Bakanlığın vermiş olduğu 30 bin TL’lik çekleri çiftçilere teslim etti.
Kaynak: İHA