Sudan Devlet Başkanı Beşir'in Mısır Ziyareti

Beşir ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 'Kapsamlı Stratejik İşbirliği Protokolü'nü imzaladı.

Mısır'a resmi ziyarette bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile başkent Kahire’de bir araya geldi.

Sisi ile Beşir, İttihadiyye Sarayı’nda önce ikili görüşme gerçekleştirdi, ardından heyetler arası toplantıya geçildi.

Mısır devlet televizyonu tarafından canlı yayımlanan toplantıda Sisi, Sudan'daki barış ve istikrar çabalarını desteklediklerini belirterek, 'Mısır, sadece Sudan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine destek vermekle yetinmeyip, kalkınma ve barış çabalarını engellemek ve Sudan’ın içişlerine karışmak isteyenlerin de karşısında yer alacaktır.' dedi.

Beşir de konuşmasında, Mısır ile ilişkilerin güçlendirilmesinin önemini vurguladı ve Sisi’yi 10 Ekim’de Sudan'ın başkenti Hartum’da yapılacak Milli Diyalog Genel Kongresi’ne davet etti.

Konuşmaların ardından iki lider 'Kapsamlı Stratejik İşbirliği Protokolü'nü imzaladı. İki ülke arasında ayrıca, sanayi, sağlık, yüksek öğretim ve gençlik konularında da çeşitli anlaşmalara imza atıldı.

Görüşmelerde geçen nisan ayında yeniden krize neden olan iki ülke arasındaki tartışmalı bölge 'Halayib Üçgeni' sorununun gündeme getirilmediği öğrenildi.
Kaynak: AA