Nijerya'da Ekonomik Kriz

Devlet Başkanı Buhari, devlet başkanlığına ait 2 jeti satma kararı aldı.

Nijerya Devlet Başkanı Sözcüsü Garba Shehu, devlet başkanlığına ait iki jetin, ülkedeki ekonomik sıkıntılardan dolayı satılacağını bildirdi.

Shehu yaptığı açıklamada, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin gereksiz harcamaları azaltmak amacıyla devlet başkanlığının 2 jetini satmaya karar verdiğini belirtti.

Buhari, daha önce yaptığı bir konuşmada, dünyada yaşanan petrol krizinin Nijerya ekonomisini bozduğunu dile getirmişti.

Boko Haram ile mücadelede artan askeri harcamalar, silahlı grupların petrol tesislerine saldırıları, düşen petrol gelirleri ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle ülke, ciddi bir ekonomik krizle boğuşuyor.

Silahlı grubun Nijer Deltası'ndaki saldırılarının sonucunda ülkedeki bu yıl için öngörülen günlük petrol üretimi beklentilerin altında gerçekleşti. 2016 bütçesinde tahmin edilen günlük petrol miktarı 2,2 milyon varil iken bu rakam ancak 1 milyon varil olabildi.

Nijerya'nın kuzeydoğusu, 2009'dan bu yana Boko Haram örgütünün eylemlerine sahne oluyor. Liderleri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından örgütün düzenlediği kitlesel şiddet eylemlerinde yaklaşık 17 bin kişi hayatını kaybetti. Boko Haram'ın eylemleri yaklaşık 2 milyon Nijeryalıyı yerlerinden etti.

Kaynak: AA