CHP'li Sarıoğlu Sorunları Dinledi

CHP Battalgazi İlçe Başkanı Av. Selahattin Sarıoğlu, vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine yönetimle birlikte Yenice Mahallesi’ne giderek, vatandaşların şikayetlerini dinledi.

CHP'li Sarıoğlu Sorunları Dinledi
Yenice Mahallesi’ne giden CHP Battalgazi İlçe Başkanı Av. Selahattin Sarıoğlu, vatandaşların toplulaştırma çalışmalarından şikayetçi olduğunu belirterek, şikayete konu alanda inceleme yaptı. Sarıoğlu, “Devlet, 3083 sayılı Tarım Reformu Yasasına dayalı olarak toprağın verimli şekilde işletilmesi, birim alandan azami ürün alınması, üretimin artırılması, ekonomik üretime olanak vermeyecek biçimde parçalara bölünmüş toprakların toplulaştırılması ve diğer amaçlar doğrultusunda burada bir çalışma yapıyor. Ama devletimizin memurları bu güzel, bu yararlı projeyi uygularken, hoyrat davranıyor, kırıyor, döküyor, savuruyor. Yani görevliler işlerini özenle yapmıyor. Halkla iletişim kurulmayınca, iş özensiz yapılınca da bu güzel amaç vatandaşlarca anlaşılmıyor ve yakınmalar, şikayetler ortaya çıkıyor. Şimdi bu mahallede bütün tarım toprak parçalarına ulaşacak yol açma, var olan yolları uygun genişliğe getirme çalışmaları yapılıyor. Ama konu vatandaşa anlatılmadığı için, vatandaş aydınlatılmadığı için sabah kalkıp 10 yıl, 20 yıl emekler vererek, çocuk yetiştirir gibi yetiştirdiği kayısı ağaçlarının, yüz yıllık dutların iş makineleriyle söküldüğünü görüyor ve feryat figan ediyor. Diğer bir husus sökülen ağaçlar gelişigüzel çevreye savrulmuş ve yer yer mevcut yetişmiş meyve veren ağaçların üzerine atılarak onların zarar görmesine neden olunmuştur. Bu iş, böyle hoyratça değil de özenle yapılabilirdi. Tabii ki durum da vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor” şeklinde konuştu.

İlgili mevzuata göre devletin toplulaştırma kararı alınan yerlerde yaptığı sulama kanalı, yol gibi kamu yatırımları nedeniyle doğabilecek zarar ziyan bedellerini ve gelir kayıplarını çiftçiye ödediğini ifade eden Sarıoğlu,”Çiftçinin taşınmazı üzerinde bulunan ekin, tütün, ağaç, ev, kuyu gibi ekonomik değerlere verilen zarar ödenir. Ayrıca olası gelir kaybı da ödenir. Devletin uygulamaya geçmeden önce arazi üzerindeki durumun tespitini yapmış olması gerekir. Bunları fotoğrafla, videoyla kayıt altına almış olması lazım. Bu çalışmadan zarar gören vatandaşlar, Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne zaman geçirmeden dilekçe yazarak zararlarını istemeli. Çiftçilerimiz yazacakları bu dilekçe de zararın miktarını belirtmeliler, dilekçeye güncel tapu kayıtlarını, fotoğraf vb. kanıtları eklemelidirler. Devlet bu talep dilekçeleri üzerinde uzun incelemeler, araştırmalar yaptıktan sonra anlaşma yoluyla çiftçinin zararını ödemek yoluna gidecektir. Uzlaşma olmaması durumunda dava yolu açıktır elbette” diye konuştu.

Kaynak: İHA