Harran Üniversitesinde Yer Adlarının Tarihsel Arka Planı Konferansı

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından Yer Adlarının Tarihsel Arka Planı isimli bir konferans düzenlendi.

Harran Üniversitesinde Yer Adlarının Tarihsel Arka Planı Konferansı
Türkiye Toponomisinde Yer Adları Bilimi Tarihsel Gelişim Evreleri konulu Dicle Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Emrullah Güney’in konuk olduğu konferansa, çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.

Konferans, Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sedat Benek ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Akan’ın kısa konuşmalarıyla başladı.

Konferansta bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde her bir yerleşme adının bir hikayesi olduğunu söyleyen Prof. Dr Güney, “Bazı yerleşme adlarının coğrafik, bazılarının tarihi vakalar, olaylar, bazılarının bir hastalık, bazılarının önemli şahsiyetlerin ve bazılarının ise farklı dillerin konuşulmasına bağlı olarak başka bir ifade ile iletişimsizlik sonucunda yanlış anlaşılmalar sonucunda konulduğunu belirtti.

Buna en bariz örnek ise, Avustralya’nın keşfi sırasında bu adaya çıkan İngilizler bir hayvanla ilk defa karşılaşmışlar ve yerli halka, bunun adı nedir diye sormuşlar. Yerliler de kanguru diye cevap vermişler. Daha sonra Avustralya yerli dilinde kangurunun biz sizi anlamıyoruz anlamına geldiği fark edilmiştir. Bundan dolayı bu hayvanın adı kanguru olarak kalmıştır. Günümüzde kullanılan bazı isimlerde de bu şekilde özelliklere rastlanılmaktadır” diye konuştu.

Kaynak: İHA