Viyana'daki OPEC Toplantısı

OPEC Genel Sekreteri Barkindo: 'OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler, şimdi bir araya gelmek zorundayız ve hepimizin ortak iyiliği için koordineli ve planlı adım atmak zorundayız'.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Mohammad Sanusi Barkindo, petrol piyasasının dengelenmesine ilişkin, 'OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler, şimdi bir araya gelmek zorundayız ve hepimizin ortak iyiliği için koordineli ve planlı adım atmak zorundayız.' dedi.

Barkindo, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkeler arasında düzenlenen '1. Cezayir Uzlaşması Üst Düzey Komite Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, petrol piyasasında çok sayıda değişken ve belirsizliğin bulunduğu bir dönemden geçtiklerini ifade ederek, hiçbir ülke, şirket ve müteşebbisin bu problemleri tek başına çözemeyeceğini söyledi.

Cezayir’de yaptıkları toplantıda petrol üretimini günlük 32,5-33 milyon varil aralığında sınırlama kararı alındığını hatırlatan Barkindo, Cezayir'deki anlaşmanın uygulanması için bir çerçeve geliştirmeye ihtiyaçları bulunduğunu kaydetti.

Cezayir kararının piyasayı pozitif yöne döndürdüğünü ve görece belirsizliği azalttığını belirten Barkindo, bunun sürdürülebilir piyasanın ihtiyacı olan istikrarı sağlamak için verilen bir karar olduğunu vurguladı. Barkindo, Cezayir anlaşmasının uygulanması için yol haritasının şekillenmeye başladığını söyledi.

Petrol piyasasının uzun süredir arzdan kaynaklı denge dışında kaldığını belirten Barkindo, 'OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler, şimdi bir araya gelmek zorundayız ve hepimizin ortak iyiliği için koordineli ve planlı adım atmak zorundayız.' dedi.

Piyasada halen üretim fazlası bulunduğuna işaret eden Barkindo, stok fazlasının 300 milyon varil civarında olduğunu, acil ve ortak adım atmak gerektiğini vurguladı.

OPEC, Cezayir’deki gayriresmi toplantısında, petrol üretimini günlük 32,5 milyon varil seviyesinde sınırlama kararı almıştı.
Kaynak: AA