Makedonya'da 'İnsan Ticaretiyle Mücadele' Konferansı

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 'Batı Balkan göç güzergahında insan ticaretiyle mücadelede işbirliğinin ve ortak yaklaşımın geliştirilmesi' konulu bölgesel konferans düzenlendi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Üsküp Misyonu ile Makedonya İnsan Ticaretiyle Mücadele Konseyinin ortaklaşa düzenlediği konferansın amacının, devlet organları, sivil toplum ve AGİT ile sığınmacı krizinden etkilenen ülkelerde insan ticaretine ilişkin faaliyetler yürüten saha misyonları arasında daha yapıcı bir diyaloğu teşvik etmek olduğu bildirildi.

AGİT Üsküp Misyon Şefi Büyükelçi Nina Suomalainen, burada yaptığı açıklamada, insan ticaretinin sınır ötesi boyutlara sahip bir olgu olduğunu kaydederek, krizin çözümüne dahil olan ülkeler arasındaki koordinasyonun önemine işaret etti.

Suomalainen, mağdurlara yardım etmenin, onları korumanın, failler tespit edip yakalamanın ortak çözümünü bulmak için birçok ülkeden ilgili ulusal koordinatörleri bir araya getirdiklerini aktardı.

AGİT İnsan Ticaretiyle Mücadele Özel Temsilcisi Madina Jarbussynova da sığınmacı sayısının çok büyük, insan ticaretinden yakalanan suçlu sayısının ise çok küçük olması nedeniyle bu sorunla başa çıkma konusunda birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.

Jarbussynova, bu tür konferansların yanı sıra sahadaki çalışmaların da sorunun çözümüne katkı sunacağına inandığını belirterek, bu süreçteki en önemli hususun mağdurların ve insan ticareti yapan suçluların tespit edilmesi olduğunu kaydetti.

AGİT Parlamenterler Asamblesi Üyesi Margareta Cederfelt ise en önemli noktanın insanların göç etmesinin asıl nedenlerinin tespiti olduğuna işaret ederek, göçün asıl nedeninin daha iyi bir hayat, iş ya da başka bir sebep olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini ifade etti.

Cederfelt, 'Asıl nedenleri ve en iyi uygulamaları bulmalıyız. Farklı ülkelerde bu sorunla başa çıkmak adına başarılı uygulamalar mevcut. En iyi uygulamaları bulup mağdurlara yardım etmeliyiz.' dedi.

Makedonya İnsan Ticareti ve Yasadışı Göçle Mücadele Koordinatörü Sanya Dimitrievska da konferansın organizatör ve katılımcılarına teşekkür ederek, konferansın sonunda nerede olursa olsun mağdurlara yardım edileceği, suçluların ise en ağır şekilde cezalandırılacağına dair mesaj içeren bir bildiri yayınlayacaklarını söyledi.

Kaynak: AA