Fildişi Sahili'nde Anayasa Değişikliğine Doğru

Devlet Başkanı Vattara: 'Yeni anayasa, hiç kimseyi dışlamayacağı gibi belirli bir kişi için de hazırlanmadı. Tarafsız bir şekilde herkes için uygulanacak'

Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara, yeni anayasanın herkesi kapsadığını belirtti.

Vattara, sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileriyle Abidjan kentinde bir araya geldi. Vattara, burada yaptığı konuşmada, 'Yeni anayasa, hiç kimseyi dışlamayacağı gibi belirli bir kişi için de hazırlanmadı. Tarafsız bir şekilde herkes için uygulanacak.' dedi.

Yeni anayasayla devlet başkanı yardımcılığı makamının kurulacağını ve bu konuda ulusal basında bazı haberler yer aldığını kaydeden Vattara, 'Haberlerde, Meclis Başkanı ve benden sonra anayasa yetkilerine sahip Guillaume Soro'nun yeni anayasanın en büyük mağdurlarından biri olacağını, Soro'nun önüne kesmek amacıyla yeni anayasa oluşturduğumuzu iddia edenler var. Ancak bunlar gerçeği yansıtmıyor. Hatta Soro'nun da yeni anayasanın hazırlık çalışmalarına içtenlikle destek verdiğini görüyorsunuz.' ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili görüştüğü Fransa, Almanya ve ABD'li yetkililer ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin, anayasa tasarısının 'sağlam ve modern' olduğunu ifade ettiklerini aktaran Vattara, ülkedeki STK'ların temsilcilerini, yeni anayasa tasarısı için yapılacak referandumda 'evet oyu' vermeye davet etti.

Tasarıya karşı çıkan muhalefetteki Fildişi Halk Cephesi Partisinin (FPI) Başkanı Affi N'guessan ise yeni anayasanın, mevcut rejimin sonsuza kadar iktidarda kalabilmesini sağlayacak şekilde hazırlandığını öne sürdü.

Vattara'nın meclise sunduğu söz konusu tasarı iki hafta önce kabul edilmiş, tasarının yürürlüğe girmesi için de 30 Ekim'de referanduma gidilmesine karar verilmişti.

Muhalefet bu gelişmeler karşısında, tasarının, hükümetin çıkarlarına göre şekillendirildiğini öne sürmüş ve tasarıyı kabul etmediklerini duyurarak halkı, referanduma karşı çıkmaya çağırmıştı.

Mevcut anayasadaki 'devlet başkanı seçimine aday olmak isteyenlerin anne ve babasının Fildişi Sahili vatandaşı olması şartı' yeni anayasa taslağında yer almıyor.

Annesinin Burkina Faso uyruklu olduğu iddialarıyla karşı karşıya kalan Vattara, Ekim 2015'teki devlet başkanı seçiminde, anayasa değişikliğine gitme vaadinde bulunmuştu. Vattara, seçim kampanyası sırasında kendisine yöneltilen iddialarla ilgili, 'Önemli olan geleceğimize odaklanmalı, insanların kökeni, dini veya ten renginden dolayı dışlanmamasını sağlamalıyız.' ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA