İtalya'da Göçmen İstemeyen Kasaba Tartışması

Ülkenin kuzeyindeki bir kasabada yaşayanların göçmenleri istememesi polemiğe yol açtı.

İtalya’nın kuzeyindeki Goro kasabasına yerleştirilecek sığınmacıları kasaba sakinlerinin istememesi ve girişlerini engellemesi ülkede polemik başlattı.

Ferrara Valiliğinin kararıyla bu vilayete bağlı Po Nehri'nin denize açıldığı noktadaki küçük sahil kasabası Goro’daki bir konaklama yerine yerleştirilecek 8’i çocuk 12’si kadın 20 kişilik göçmen grubunun gelişinin, dün kasaba sakinlerinin yollara kurduğu barikatlarla engellenmesi ülkede sığınmacılara yönelik tartışmaları alevlendirdi.

Ülkede göçmen karşıtları, kasaba sakinlerinin tavrını zafer olarak yorumlarken, aralarında Goro Belediye Başkanı Diego Vivani’nin de bulunduğu diğer taraf ise bunun zafer olmadığı görüşünde.

Belediye Başkanı Viviani, İtalyan basınına yansıyan açıklamasında, dün yaşananlardan sonra Goroluların iyi bireyler olduğunu gösterme mecburiyetinde olduklarını dile getirerek 'Dün yaşananlar bir zafer değildi. Daha ziyade hadisenin sıcaklığıyla gösterilen bir tepkiydi. Şimdi serinkanlılıkla, biraz aceleci yaklaşımla kötü şekilde çizdiğimiz bu tablonun tersini göstermeliyiz.' dedi.

Goro'nun içinde bulunduğu Emilia-Romagna bölgesinin göçmen karşıtı Kuzey Birliği Partisi'nden meclis üyesi Alan Fabbri, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, göçmenlere karşı çıkan Goroluları savundu. Fabbri, 'Goro’dakiler faşist değil, onlar kahraman. Onlar, valiliğin kadın göçmenler için bir konaklama yerine el konulmasına karşı çıkan iyi insanlar' diye yazdı.

- Başbakan Renzi’den Goro açıklaması

Ülkesinde göçmen akınından dolayı eleştirilen Başbakan Matteo Renzi de dün akşam katıldığı bir televizyon programında, 'Goro’daki durum hakkında bir yargıda bulunmak zor. Bir tarafta bu konuda yorgun düşmüş halkın bir bölümünün görüşlerini paylaşmasam da anlaşılabilir bir durumu var. Bir tarafta ise 12 kadın ve 8 çocuk var.' diye konuştu.

Düzensiz göçün önlenmesi konusunda AB’yi ve üye ülkeleri uyaran Renzi, AB ülkelerinin sığınmacı krizi konusunda yardım sağlamaması durumunda, ülkesinin, birliğin 2017 bütçesini veto edeceğini söyledi.

Kaynak: AA