Hasta Hakları Günü

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Salnur: 'Hastanın hastalığından dolayı bütün hakları öncelenmiştir. Hasta hakları iyileşmeyi sağlayıcı içsel ve dışsal tüm argümanları hasta için seferber ederek sağlanır'

Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, hastaların hastalıklarından dolayı bütün haklarının öncelendiğini belirterek, sağlık sisteminin iyileşmeyi sağlayıcı içsel ve dışsal tüm argümanları hasta için seferber etmesi gerektiğini bildirdi.

Salnur, Hasta Hakları Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, hasta haklarının hastanın tedavisi için başvurduğu andan itibaren taburcu olana kadar geçen süreçte insani davranışları görmek olduğunu kaydetti.

Sağlık çalışanlarının hastaya güler yüz, hoşgörü ve anlayış göstermesi ve eşit davranması gerektiğini belirten Salnur, sağlık sisteminin birinci ödevinin hasta haklarını sağlaması olduğunu bildirdi.

Hijyenik hastane ortamından, sağlık çalışanının hasta bakımına kadar tüm etmenlerin hasta haklarının sağlanmasında önemli olduğuna dikkat çeken Salnur, şunları kaydetti:

'Aşırı iş yükü nedeniyle, aşırı çalışma saati nedeniyle yeni gelen hastayı pek de yeni biriymiş gibi karşılayamayan sağlık çalışanı da sistemin sorumluluğu içindedir. Ancak günlük yaşam içinde pek çok alanda olduğu gibi hasta hakları konusuna da yanlış bir yerden bakıyoruz. Hasta haklarının karşısına direk sağlık çalışanın haklarını getiriyoruz. Bu nokta ne yazık ki sağlık çalışanına şiddet gibi bir çıkmaza düşürüyor. Oysa büyük fotoğraftan bakıp, kaynakların hasta yararına işlevsel kullanılıp kullanılmadığı gözetildiğinde, hasta hakları sağlık çalışanının hakları ile çatışmayacak, tam tersine pekişecektir. Çünkü sağlık çalışanının mesleki doyumu, iyileşen hastadır, güzel bakımından dolayı ayrıca teşekkür eden hastadır.'

Hastanın beklediği sağlık hizmetinin en güzel şekilde karşılanması için emek harcanması gerektiğini belirten Salnur, Türkiye'de üst düzey hasta haklarının olduğu kurumları sağlamak için ilk şartın incelikle gözetilmesi gereken sağlık çalışanları hakkı olduğunu kaydetti.

Salnur, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Ben hastalanınca ne isterim?' diye herkesin düşünmesi gerek. Temiz bir yatak çarşafı, acısız müdahale, hastalığım ve tedavim hakkında bilgi, mahremiyetime saygı, benim onlara duyduğum güvene karşılıklı bir güven. Halk Sağlığı Müdürü olarak benim üzerimdeki sorumluluk, insanların hasta olmasını önlemek. Hastalanıldığında ise gelecek hastalarımızı el üstünde tutmak. İnsanız hepimiz. Hastalık bir ateş topu. Bugün bende yarın sende. Unutmayalım, bizler bir bütünüz. Hastamız bizim ağrıyan yerimiz. İyileşmemiz için ne isteriz? Biz ne istiyorsak, karşımızdaki de onu istiyor. Hastalarımız, her zaman en güzel şartlarda, insanlık onuruna yaraşır biçimde, erdem sahibi, meslek etiğine sadık sağlık çalışanlarımızca iyileştirilsinler.'

Kaynak: AA