Burundi'deki Olaylar

Ülkedeki bazı sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri 'devletin güvenliğini tehdit ettikleri' gerekçesiyle askıya alındı.

Burundi'de, devletin güvenliğini tehdit etmekle suçlanan 5 sivil toplum kuruluşunun (STK) faaliyetlerinin askıya alındığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 'Devletin güvenliğini tehdit eden ve kamu düzenini bozan faaliyetlerde bulunarak, belirlenen kurallara aykırı davranan 5 STK'nın faaliyetleri askıya alınmıştır.' ifadesine yer verildi.

Burundi'de Aruşa Anlaşması'na ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyinin (CNARED) Sözcüsü Jeremie Minani, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, 'Hükümet, insan haklarını ihlal ettiği için yaptırımlarla karşı karşıya. Bu yüzden STK'ların kapatılması hükümeti güçlendirmeyecek aksine zayıflatacaktır.' dedi.

STK'lar ise alınan karara ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Ülkenin en aktif STK'larından olan Burundi'de İnsan Hakları Topluluğunun (ITEKA) da aralarında bulunduğu söz konusu kuruluşlar, 12 Ekim'de BM'ye ulaştırdıkları bildiride, ülkede yaşanan şiddet olaylarında sivillerin zarar görmemesi için acil önlem alınmasını istemişti.

Hükümet, 'halkı bölmek ve Burundi'nin imajını karalamaya çalışmak' suçlamasıyla 19 Ekim'de başka STK'ların faaliyetlerini de durdurmuştu.

Ülkede 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan 'devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine' ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te 3'üncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından şiddet olayları çıkmıştı.

BM verilerine göre, olaylar nedeniyle 700'den fazla kişi hayatını kaybetti, 300 binden fazla kişi de göç etmek zorunda kaldı. Burundi'de yıllardır süren iç çatışmalar ve bir yıldır devam eden siyasi kriz, ülkenin uluslararası toplumdaki imajını olumsuz etkilerken, ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalmasına da neden oldu.

Kaynak: AA