'Medya Kadına Şiddet Konusunda Ceza Olgusunu İşlemeli'

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Katırcıoğlu: 'Şiddet görüntülerini yayımlayarak, farkında olmadan şiddeti körüklüyoruz. Medyanın burada şiddeti uygulayan kişinin nasıl bir cezaya çarptırılıyor olgusunu işlemesi halinde şiddeti önleyebileceğimizi düşünüyoruz' 'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2008 yılında yaptığı araştırmada ortaya çıkan şiddet oranı yüzde 42 seviyesindeydi. Bu oran 2016 yılı itibarıyla yüzde 38'e düşmüş vaziyette'

İSMAİL ÇİMEN - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, medya kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü belirterek, 'Şiddet görüntülerini yayımlayarak farkında olmadan şiddeti körüklüyoruz. Medyanın burada şiddeti uygulayan kişinin nasıl bir cezaya çarptırılıyor olgusunu işlemesi halinde şiddeti önleyebileceğimizi düşünüyoruz.' dedi.

Katırcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cinsiyet eşitliği perspektifinden hareketle yürütülen ve kadınların önündeki engelleri kaldırmak için hazırlanan programların olumlu yönde ilerlediğini belirtti.

Halkın yaşadığı problemler kapsamında ayrımcılık, mobbing, iş yeri terfileri, spor alanında kadına yönelik ayrımcılık başta olmak üzere, çeşitli konularda incelemeler yaptıklarını anlatan Katırcıoğlu, 'Çalışma faaliyetlerimize bu yıl yurtdışında yaşayan ailelerin sorunları, engelli yakını olan kadınların sorunları ve kırsalda yaşayan kadını kalkındırma ve güçlendirme projeleri ile ilgilenecek alt komisyonlarımız olacak.' diye konuştu.

- 'Şiddete karşı çıkarılan yasa tek başanı yeterli olmuyor'

Radiye Sezer Katırcıoğlu, şiddetin önlenmesine amacıyla Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair bir kanun çıkarıldığını anımsattı.

Ancak yasanın tek başına yeterli olmadığına dikkati çeken Katırcıoğlu, yeni dönemde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ile kadın sığınma evlerinin sayılarını artırmayı, mevcut merkezlerin de koşullarını iyileştirmenin olmazsa olmaz çalışmalar arasında yer alacağını kaydetti.

Ülke genelinde tek bir bireyin şiddete maruz kalmaması için yoğun çalışma içinde olacaklarını vurgulayan Katırcıoğlu, şunları söyledi:

'Şiddet, bugün sadece Türkiye'nin değil, en gelişmiş ülkelerin sorunu. Amerika Birleşik Devletleri gibi bir ülkede 8 dakikada bir kadın şiddet mağduru. Bu sadece İslam ülkelerinde ya da gelişmekte olan ülkelere ait bir sorun değil. Finlandiya gibi milli geliri 35 bin dolar olan bir ülkede şiddet oranı çok yüksek seviyelerde. Biz, bunu bu çerçevede değerlendiriyoruz ve herkese bu sorunu birlikte çözelim mesajı veriyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2008 yılında yaptığı araştırmada ortaya çıkan şiddet oranı yüzde 42 seviyesindeydi. Bu oran 2016 yılı itibarıyla yüzde 38'e düşmüş vaziyette. Oransal düşüş, mevcut yasanın etkin olduğunu gösteriyor. Hedefimiz bu sorunu sıfıra indirmek.'

Katırcıoğlu, hedef doğrultusunda medya kuruluşlarına büyük görevler düştüğüne işaret ederek, 'Yapılan birtakım çalışmalarda şiddetin medyada kullanılış şeklinin şiddeti körüklediğini gördük. Şiddet görüntülerini yayımlayarak farkında olmadan şiddeti körüklüyoruz. Medyanın burada şiddeti uygulayan kişinin nasıl bir cezaya çarptırılıyor olgusunu işlemesi halinde şiddeti önleyebileceğimizi düşünüyoruz. Haberini yapalım evet ama bu yönüyle yansıtırsak sorunu aşabiliriz. Medyaya bu anlamda güveniyoruz.' değirlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA