Kar Leoparlarının Sayısı Çiftçilerin İntikamı Nedeniyle Azalıyor

Son yıllarda çok sayıda kar leoparı intikam veya yasa dış ticaret nedeniyle avlandı.

Kar leoparları popülasyonun en çok çiftçilerin intikamı nedeniyle azaldığı bildirildi.

Vahşi hayvan ticaretini engellemeye çalışan sivil toplum kuruluşu Traffic tarafından yayımlanan raporda, çoğunluğu çiftçiler tarafından haftada neredeyse 4 kar leoparının öldürüldüğü belirtildi.

Raporda, yaşam alanları azalan kar leoparlarının aç kalınca çiftlik hayvanlarına saldırdığı, bu nedenle çiftçiler tarafından 'intikam hissiyle' avlandığı kaydedildi.

Asya'da dağlık alanlarda 2008'den bu yana her yıl 221 ila 450 kar leoparının, kaçak avcılık nedeniyle öldürüldüğü ifade edilen rapora göre, dünyada 4 bin civarında kar leoparı kaldı.

Rapora göre kar leoparları en çok Çin, Moğolistan, Pakistan, Hindistan ve Tacikistan'da kaçak avlanıyor.

Kar leoparı derisi, kürkü, pençesi ve dişlerinin, internet üzerinden yapılan satışlarında artış olduğu da belirtilen raporda, bu hayvanların yüzde 21'inin özellikle derileri ve kemikleri için avlandığı kaydedildi.

Raporda, leopar derisi yasa dışı ticaretinin internet ortamına taşındığı ifade edildi.

Yasa dışı avlanma vakalarının sadece dörtte biriyle ilgili soruşturma yürütüldüğü belirtilen raporda, sınır ötesi işbirliğinin gerekliliği vurgulandı.

Kar leoparları Çin, Butan, Nepal, Hindistan, Pakistan, Moğolistan, Tacikistan ve Rusya'da deniz seviyesinden bin ila 5 bin 400 metre yükseklikte yaşıyor.
Kaynak: AA