İzmir'de Bakliyat Paneli

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güldal: 'Gençliğimiz fast food kültürüne ilgi duyuyor ve bu zararlı tüketim şekli gün geçtikçe artıyor. Oysa ki sağlıklı beslenme şeklinin bakliyatlardan geçtiğini artık bilim adamları bile vurguluyor.'

Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, gençliğin hızlı yemek kültürüne ilgisinin arttığını ancak bilim insanlarının bakliyatla beslenmenin önemini vurguladığını söyledi.

Dünya Bakliyat Yılı kapsamında İzmir Bakliyat Çalışma Grubu tarafından İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda panel gerçekleştirildi.

Panelde İl Müdürü Güldal, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Reha Keskinoğlu ve İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi konuşma yaptı.

Panelin açılışında konuşan Dr. Hasdemir, gıdaların insanlar arasında hakkaniyetle paylaşıldığı bir dünyayı dilediğini belirterek düşük maliyetli protein içermeleri nedeniyle bakliyatların bu anlamdaki önemine değindi.

Bakliyatların üretim ve tüketim miktarlarındaki değişimden bahseden Hasdemir, yıllardan bu yana bakliyat tüketiminin azaldığını, ancak son yıllarda tekrar artış göstermesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Açılışta konuşan Güldal ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teklifi üzerine Dünya Tarım ve Gıda Örgütü FAO’nun 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı kabul ettiğini, anavatanı Anadolu olan bakliyatın gün geçtikçe önem kazandığını dile getirdi.

Bakliyat üretiminin artması için tüketiminin de artması gerektiğine işaret eden Güldal, 'Farkındalık oluşturmak için bu etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Biliyoruz ki tüketim artarsa üretim de artacaktır. Gençliğimiz fast food kültürüne ilgi duyuyor ve bu zararlı tüketim şekli gün geçtikçe artıyor. Oysa ki sağlıklı beslenme şeklinin bakliyatlardan geçtiğini artık bilim adamları bile vurguluyor. Atalarımızın en çok tükettiği gıdaların başında olan bakliyatların tüketilmesinin son derece doğru olduğunun her platformda vurgulanması gerekiyor.' diye konuştu.
Kaynak: AA