'Türkiye'deki Darbe Girişimi Sergisi' Saraybosna'da Açıldı

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde bir ay boyunca açık kalacak 'Türkiye'deki Başarısız Darbe Girişimi: Demokrasi İçin İnsanlar Sergisi' kapsamında AA'nın darbe fotoğrafları, video görüntüleri, bilgi grafiği, çizimler, posterler ve zaman çizelgeleri gösteriliyor.

'Türkiye'deki Başarısız Darbe Girişimi: Demokrasi İçin İnsanlar Sergisi', Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde (IUS) açıldı.

Anadolu Ajansı'nın fotoğrafları, video görüntüler, grafikler, çizimler, posterler ve zaman çizelgelerinin gösterildiği serginin açılışına, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, IUS Rektörü Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe, ülkedeki Türk kurumlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

'Önemsiyoruz' sloganıyla açılan sergide konuşan IUS Rektörü Türe, gençlerin sergiye gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 'Büyük değişimler büyük insanlarla yapılır. Bu noktada sanat, son derece önemlidir.' diye konuştu.

Sergide, Bosna'daki savaşta Sırplar tarafından yakılan 'Saraybosna'nın hafızası' tarihi Vjecnica Kütüphanesi ile 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Köprüsü'nün tek fotoğrafta buluşturulduğuna işaret eden Türe, açılışı yapılan sergiyle kötüyle mücadele etmeyi ve gerçekleri göstermeyi amaçladıklarını söyledi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Erginay da 15 Temmuz'un Türkiye için 'dönüm noktası' niteliğinde olduğunu ifade ederek, 'Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gerçek yüzünü gördük. Hem Türkiye hem de bütün dünya için ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğuna şahit olduk.' ifadelerini kullandı.

Dünyanın farklı yerlerinde açılan sergilerin 15 Temmuz'u anlatmada yardımcı olduğunu vurgulayan Erginay, öğrencilerin gözünden bunu görmenin çok daha anlamlı olduğunu kaydetti.

- 'Barışımızı yıkmaya çalışan bir darbeydi'

IUS Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Mustafa Bal da 15 Temmuz'da yapılmaya çalışanlara terim aramaya çalıştığını belirterek, 'Darbe girişimi dediler ancak bu darbe girişiminden daha zalimceydi. Olanlar barışımızı yıkmaya çalışan bir darbeydi.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 15 Temmuz akşamı aklına 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'nın geldiğini kaydeden Bal, 'FETÖ'ye karşı demokrasi zaferimizi kutlamak için buradayız.' dedi.

IUS Görsel Sanatlar Bölüm Başkanı Lejla Panjeta da görsel sanatlar bölümünde okuyan ve araştırma görevlisi olarak çalışanlar olarak sergiyi organize etme kararı aldıklarını belirterek, 'En basit ve en vurucu şekilde yaşananları aktarmak istedik. Demokrasilerini koruyan Türk halkını tebrik ediyorum.' diye konuştu.

Türkiye'de yaşananları izlediğinde 20 yıl önce Saraybosna'da yaşadıklarını anımsadığını aktaran Panjeta, sergide yer alan grafiklere akademisyenlerin de yardımcı olduğunu belirtti.

Sergide çalışması bulunan yüksek lisans öğrencisi Tanja Curic de Mustafa Furkan Hızır ile hazırladıkları Saraybosna-İstanbul çalışmasının sergide yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 'Vjenica Kütüphanesi ve Boğaziçi Köprüsü'nü yaptık. Dünyada yapılan terör eylemlerine dikkat çekmek istedik.' diye konuştu.

IUS'ta bir ay boyunca ziyaretçilerine açık kalacak sergide, FETÖ'nün kimlik yapısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lider kişiliği ve Türkiye'nin darbe tarihi grafiklerinin yanı sıra AA fotoğraflarına yer verildi.

Sergide, demokrasi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Kaynak: AA