Iraklı Akademisyenden Türkiye İçin 'Denge Unsuru' Değerlendirmesi

Bağdat'taki Irak Üniversitesin öğretim görevlisi Kazım: 'Türkiye, Musul'u DEAŞ'tan temizleme operasyonunda denge unsuru olacak'.

Iraklı akademisyenler, Türkiye'nin Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunda denge unsuru olacağını belirtti.

İstanbul'da ikamet eden akademisyenler, Türkiye'nin operasyona katılımıyla ilgili görüşleri ile Haşdi Şabi'nin, Felluce'de olduğu gibi Musul sakinlerine yönelik de ihlaller gerçekleştireceği yönündeki endişelerini AA muhabirine anlattı.

Bağdat'taki Irak Üniversitesinde öğretim görevlisi Abdulcebbar Kazım, 'Türkiye'nin Musul'u DEAŞ'tan temizleme operasyonuna katılması, operasyona katılacak askeri yapıda büyük ölçüde bir denge oluşturacak. Türkiye operasyonda denge unsuru olacak.' dedi.

Türkiye'nin, bu krizlerle mücadelede iyi bir politika izlediğini ifade eden Kazım, Musul halkının büyük çoğunluğunun Türkiye'nin operasyona katılmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Operasyonda Türkiye'nin yer almasına yönelik çekincelerin bir gerekçesinin olmadığını düşündüğünü aktaran Kazım, bu çerçevede kentin DEAŞ'tan temizlenmesi için atılan adımların iyi karşılanması gerektiğini söyledi.

- 'Musul'da belirsizliğin neden olduğu bir endişe var'

Kazım, Musul sakinlerinin, Felluce ve Salahaddin illerinde olduğu gibi Haşdi Şabi'nin 'katliamlar gerçekleştirmesinden' korktuğunu ifade etti.

Türkiye'de ikamet eden Musullu araştırmacı Hişam el-Enis de Musul'da halihazırda bir kargaşa ve belirsizlikten kaynaklanan endişe halinin hakim olduğunu belirtti.

'Musullular, özellikle maaşların kesilmesinin ardından büyük ekonomik problemlerle karşı karşıya kaldı.' diyen Enis, Haşdi Şabi'nin Musul'a girmeyeceğini teyit eden resmi açıklamalara rağmen bölge sakinlerinin hala bu yönde kaygılar taşıdığını dile getirdi.

İstanbul'daki Bilgi Akademisi Müdürü Iraklı Durayd Abdulhamid de Musullularla aynı endişeleri paylaştığını dile getirdi.

Kim olursa olsun DEAŞ'a karşı Musullulara yardım edenleri desteklediklerini, kazanacakları zaferin en az zararla elde edilmesini umduklarını ifade eden Abdulhamid, 'Enbar ve Salahaddin'de olduğu gibi Musul'da da bir trajedi yaşanmasını istemiyoruz. Barışın bu bölgelere hakim olmasını temenni ediyoruz.' dedi.
Kaynak: AA