'2016 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü'

Ödüle, 'Bir IKEA Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakirinin Olağanüstü Yolculuğu' romanıyla Romain Puértolas layık görüldü.

'2016 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü'nü, 'Bir IKEA Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakirinin Olağanüstü Yolculuğu' romanıyla Romain Puértolas kazandı.

Liseden yapılan açıklamaya göre, 3. NDS Liseliler Edebiyat Ödül töreni, Notre Dame de Sion Fransız Lisesinin gösteri salonunda 26 Ekim'de gerçekleştirilecek.

Saat 11.45'te yapılacak törende, Ebru Erbaş'ın Türkçeye çevirdiği romanın yazarı Romain Puértolas'a ödülü takdim edilecek.

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, bu ödül ile edebiyata ve yazarlara olan bağlılığını vurgulamayı ve gençlere okuma ve kitap tutkusunu etkin şekilde aşılamayı amaçlıyor.

Fransız ve İspanyol asıllı yazar Romain Puértolas, 1975’te Montpellier'de doğdu. Fransız, İspanyol, İngiliz dili ve edebiyatı alanlarında öğrenim gören sanatçı, DJ'lik, yabancı dil öğretmenliği, çevirmenlik ve hosteslik gibi birçok meslekle uğraştı. İspanyolca, Katalanca, İngilizce ve Rusça bilen yazar, ödül kazanan romanı 'Bir IKEA Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakirinin Olağanüstü Yolculuğu'nun ardından sadece yazarlık yapmaya başladı.

- Ödül

Bu yıl 160. kuruluş yıl dönümünü kutlayacak Notre Dame de Sion Fransız Lisesinin Mezunlar Derneği aracılığıyla 2008'de NDS Edebiyat Ödülü oluşturuldu. Ödül sırasıyla bir yıl bir Türk yazarın Türkçe yazılmış eserine, ertesi yıl ise Frankofon bir yazarın Fransızca yazılmış ve Türkçeye çevrilmiş eserine veriliyor. Jüri, hepsi Notre Dame de Sion mezunu olan yazar, gazeteci ve akademisyenlerden oluşuyor.

Lise, 2013'te Fransa'daki Liseliler Goncourt Ödülü benzeri bir NDS Liseliler Edebiyat Ödülü düzenlemeye karar verdi. Her yıl eylül ayında lisenin öğrencilerinden oluşan bir jüri kuruluyor. Sene boyunca jüri, aday kitapları okuyup değerlendiriyor ve yaz tatilinden önce ödül alacak kitabı seçiyor.
Kaynak: AA