'İslam Dünyasında Sendikacılık Uluslararası Sempozyumu' Sona Erdi

MemurSen ve SESRIC ortaklığıyla gerçekleştirilen sempozyuma 58 ülkeden katılan 80 konfederasyon temsilcisi, 4 dilde ortak 'İstanbul Deklarasyonu' yayımladı İstanbul Deklarasyonu'ndan: 'İnsanlığın yaşadığı en büyük buhranların başında gelen yoksulluk, açlık, işsizlik, küresel savaşlarla mücadele; düzgün iş, verimli istihdam ve güvenli iş yerleri oluşturulması için araştırma ve geliştirmenin teşvik edilmesi kararlaştırıldı'.

'İslam Dünyasında Sendikacılık Uluslararası Sempozyumu'nun ardından yayımlanan 'İstanbul Deklarasyonu'nda, insanlığın yaşadığı en büyük buhranların başında gelen yoksulluk, açlık, işsizlik, küresel savaşlarla mücadele; düzgün iş, verimli istihdam ve güvenli işyerleri oluşturulması için araştırma ve geliştirmenin teşvik edilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) tarafından düzenlenen sempozyumun kapanışında, 58 ülkeden 80 konfederasyon temsilcisi Türkçe, Arapça, İngilizce ve Fransızca olmak üzere 4 dilde 'İstanbul Deklarasyonu' yayımladı.

Sendikal bazda ortak çalışmalara imza atılarak, ilişkilerin en üst düzeye çıkarılması mutabakatına varıldığı ifade edilen deklarasyonda, insanlığın yaşadığı en büyük buhranların başında gelen yoksulluk, açlık, işsizlik, küresel savaşlarla mücadele; düzgün iş, verimli istihdam ve güvenli işyerleri oluşturulması için araştırma ve geliştirmenin teşvik edilmesinin kararlaştırıldığı vurgulandı.

İstanbul'da 14-15 Nisan'da gerçekleştirilen 13. İslam Zirvesi Konferansı'nda benimsenen, 'İİT 2025 Eylem Programı'ndan ilham alındığı aktarılan deklarasyonda, şunlar kaydedildi:

'Toplumların sürdürülebilirliğini sağlamak ve yoksullukla savaşmak amacıyla İslam’ın adalet, eşitlik, hoşgörü ve barış içinde bir arada yaşama ilkelerinden cesaret alıyoruz.

Güçlü, şeffaf ve sorumlu sendikalar oluşturmaya, çalışma, istihdam ve sosyal güvenlik alanında çalışan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Arap Çalışma Örgütü, Afrika Birliği Sosyal Kalkınma, Çalışma ve İstihdam Komitesi (STC-SDLE) gibi ilgili uluslararası örgütlerle işbirliğimizi geliştirmeye ve düzgün iş, verimli istihdam ve güvenli iş yerleri için araştırma ve geliştirmeyi teşvik etmek ve güçlendirmek için bunların çabalarını desteklemeye yönelik taahhüdümüzü sağlamlaştırıyoruz.

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel ekonomik krizin de tetiklediği küresel piyasa durumu nedeniyle sendikaların üyelerini seferberliğe geçirmek, işsizliği azaltmak ve düzgün işler yaratmak konusunda karşılaştığı mevcut güçlükleri biliyoruz.'

Deklarasyonda, insan kaynaklarının kapasitelerinin arttırılması konusunda kapasite oluşturma ve teknik işbirliğinin esas olduğunun tüm sendikalarca kabul edildiği belirtildi.

Yoksulluğu ortadan kaldırmak için becerili iş gücünü teşvik etme, işsizliği ortadan kaldırma veya azaltma, güvenlik standartlarını geliştirme, daha yüksek ödeme ve sosyal yardım sağlama, daha iyi çalışma şartları sunma vizyonu doğrultusunda, deklarasyonda şu görüşlerin tavsiye edildiği vurgulandı:

'Güney-Güney Sendikalar Birliği'nde daha iyi koordinasyon ve tamamlayıcılık sağlamak. İlgili uluslararası yasa ve yönetmeliklerle çalışanların sosyal güvenliği de dahil her türlü güvenliğini geliştirmek. Ülkelerimizde ve çeşitli politika alanlarında sendikaların kurumsal kapasitelerini güçlendirmek. Kapasite oluşturmayı, istihdam piyasasında becerileri tanımayı ve şeffaflığı ve çalışma kapasitesi bilgilerini artırarak İİT üye ülkeleri arasında işsizliği azaltmak için işbirliğini teşvik etmek. Her seviyede bölgesel ve küresel ağ kurmak, danışmanlık sağlamak ve bilgi, deneyim ve iyi uygulama alışverişi yapmak da dahil olmak üzere iyi stratejiler tasarlamak ve uygulamak.

ILO ve SESRIC gibi sendika ve ilgili uluslararası kurumları kamusal istihdam hizmetleri ve güvenli çalışma ortamı alanında bilgi ve deneyim alışverişi için uygulama sürecini etkin olarak desteklemesi ve bunlara katılması için teşvik etmek. Sendikal örgütlerin ve pazarlık stratejilerinin yanı sıra, bunların her seviyedeki kurumsal kapasitelerini desteklemeyi amaçlayan birleşik bir program geliştirmek. Hükümetlere sağlık, eğitim, sosyal sigorta ve diğer sosyal hizmetler konusunda kamusal harcamalarını arttırmayı tavsiye etmek.'

Kaynak: AA