Asırlık El Yazması Kur'an-I Kerimler, İlk Kez ABD'de Sergilenecek

'Kur’anı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin Hazineleri' sergisi, başkent Washington DC'de cumartesi günü açılacak 20 Şubat'a kadar açık kalacak sergi ile, Türkiye'den getirilen her biri yüzlerce yıllık 47 adet el yazması Kur'anı Kerim, ilk kez ABD'de sergilenecek.

ABD'nin başkenti Washington'da cumartesi günü ziyaretçilere açılacak olan 'Kur’an-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin Hazineleri' sergisi ile, her biri yüzlerce yıllık 47 adet el yazması Kur'an-ı Kerim, ilk kez ABD'de sanatseverlerle buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Smithsonian Enstitüsü Freer and Sacler Müzesinin işbirliğiyle cumartesi günü açılacak sergi, 20 Şubat 2017'ye kadar gezilebilecek.

Dünyanın en önemli kültür kurumlarından olan Smithsonian Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleştirilecek organizasyon kapsamında, 1913 yılında açılan ve halihazırda İstanbul Sultanahmet'teki İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesindeki (TİEM) 47 adet el yazması Kur'an-ı Kerim, ilk kez ABD'de sergilenecek.

- Tüm eserler tarihi nitelikte

Tamamı el yazması olan Kur'an-ı Kerimler, Afganistan'dan İstanbul'a kadar geniş bir coğrafyada yazılmış ve 8. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar uzanan İslam sanatının görkemini gözler önüne seriyor.

Sergi kapsamında Türkiye'den getirilen 47 adet el yazması eserin dışında Freer and Sacler Müzesine ait 18 adet Kur'an-ı Kerim de ziyarete açık olacak.

Serginin açılışında Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ile Bakanlık yetkililerinin, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın, Washington Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Görkem Kurşunlu Karakuş'un ve diğer ilgililerin yer alması bekleniyor.

Ayrıca sergi süresince 'İslam'da sanat' konulu birçok seminer ve panelin de gerçekleştirileceği, bu kapsamda 1 Aralık'ta Washington Büyükelçiliğinde bir Kur'an sempozyumunun düzenleneceği kaydedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra Türk Hava Yolları, Koç Holding ve Doğan Grubunun da sergiye destek verdiği bildirildi.
Kaynak: AA