Afyonkarahisar'da Siyaset Akademisi Devam Ediyor

AK Parti Genel Merkez Ar-Ge Başkanlığı tarafından tüm yurt genelinde düzenlenen siyaset akademisi Afyonkarahisar İl Başkanlığının ev sahipliğinde devam ediyor.

Siyaset akademisinde akademisyen Prof. Dr. Mehmet Karakaş ile danışman ve eğitimci Dr. Mahmut Naci Çuhacı kursiyerlere eğitim verdi.

Daha sonra araştırmacı İhsan Aktaş 'AK Parti Siyasi Misyonu ve Tarihi' akademisyen Doç. Dr. Özcan Güngör 'Dini Gruplar Sosyolojisi' konusunda eğitimler vererek kursiyerleri bilgilendirdi.

Siyaset akademisinde ilk olarak araştırmacı İhsan Aktaş bir konuşma yaptı.

Aktaş, 'Türkiye’de siyasi ve fikri hareketleri 200 yıldır belirleyen, yönlendiren temel olgu batı karşısında takınılan tutumdur. Bu iki ana akım, batıcılık ve muhafazakarlıktır. Başlangıçta Osmanlı aydını ve devlet yönetiminin bir batılılaşma kaygısı yoktu. Batılılaşma hareketleri ilkin batı karşısında üstünlüğün ilk kaybedildiği alandan, askeriyeden başlamıştır.' dedi.

'Batı ile temasın zamanla ve kaçınılmaz olarak sosyal ve siyasi alanlara da sirayet etmesiyle, İhya-yı Nizam, İlga-yı Nizam’a dönüşmüştür' diyen Aktaş, şöyle devam etti:

'Özellikle eğitim reformlarının ardından (gariptir Abdülhamid bunun en güçlü temsilcisidir) zamanla tavizsiz, devrimci, agresif bir batılılaşma taraftarı zümre oluştu. İslamcı münevverlerin açtığı yolda İslamiyet, din olmanın ötesinde ideolojik olarak bir eksen kazanmıştır. Batı ile hesaplaşma içerisindeki bu münevverlerin ‘İslamcı’ olarak vasıflandırılabilecek düşünceleri, muarız ya da muvafık olsun, sonraki fikri tartışmaların da zeminini oluşturmuştur. Bir tarafta Müslüman kalmakta direnen ve İslam’ı hareket noktası alan hareketler, bir tarafta dini ve İslam’ı terakkiye mani, kurtulması gereken bir kurum addeden ve batıda ortaya çıkan düşüncelerin taşıyıcısı akımlar. Balkanların kaybı Hristiyan unsurların imparatorluktan büyük oranda kopmasıyla Namık Kemal gibi Yeni Osmanlılar, Sultan Abdülhamid ile birlikte imparatorluğun Müslüman nüfusu arasında birliği esas alan Osmanlıcı İslamcılığa, ‘ittihad-ı anasır’dan ‘ittihad-ı İslam’a kaydılar.'

Siyaset akademisine AK Parti Genel Merkez Ar-Ge Başkan Yardımcısı Mahmut Sami Mallı, İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, İl Yönetim Kurulu üyeleri ile kursiyerler katıldı.

Kaynak: AA