'Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadelede Gençliğin Rolü Konferansı'

Uluslararası konferans, Türk Keneşi ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı'nın ev sahipliğinde 2021 Ekim'de İstanbul'da gerçekleştirilecek.

'Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadelede Gençliğin Rolü: Eğitimden Deradikalizasyona Bütünsel Yaklaşımlar' başlıklı uluslararası konferans, 20-21 Ekim'de İstanbul'da yapılacak.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı'nın (UNAOC) ev sahipliğinde düzenlenen konferansa, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve BM'nin diğer ihtisas kuruluşlarından üst düzey temsilciler, aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) da bulunduğu uluslararası teşkilatlardan uzmanlar, hükümet yetkilileri, sivil toplum örgütlerinden temsilciler ve akademisyenler katılacak.

Katılımcılar, Afrika'dan Orta Asya'ya 30'dan fazla ülkeden toplantıya iştirak edecek 200 gençle bir araya gelerek, şiddete varan aşırıcılığın önlenmesi için gençliğin rolünün güçlendirilmesinin yollarını ve yöntemlerini ele alacak.

Konferansın açılış töreninde, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, UNAOC Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al-Nasser ve Türk Keneşi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov katılımcılara hitap edecek.

BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen ve barışın sağlanmasında gençliğin kritik rolünü vurgulayan 2250 sayılı karar ve BM Genel Sekreteri'nin Şiddete Varan Aşırıcılıktan Korunma Eylem Planı hükümleri üzerine inşa edilen konferansta, bir yandan şiddete varan aşırıcılığın siyasal, sosyal ve kalkınma boyutları incelenecek, diğer yandan radikalleşmenin ve yabancı terör savaşçıları olgusunun kaynağındaki nedenler üzerinde durulacak.

Panel oturumları, barışı tesis için yapılan çalışmalarda ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin gerçekleştirilmesinde gençliğin katkısının ortaya konulduğu bir platform sağlayacak. Konferansta, sosyal medya ve spor dahil olmak üzere yenilikçi yöntemler kullanmak suretiyle deradikalizasyon için stratejiler ve programların ele alınacağı örnek olay incelemeleri sunulacak.

Konferans genç liderlere, şiddete varan aşırıcılıkla mücadele konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı ve güney-güney ve üçgen ortaklıklar kurma fırsatı sağlayacak.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından desteklenen konferansınortakları arasında, UNDP, BM Güney Güney İşbirliği Ofisi ve Uluslararası SporGüvenliği Merkezi yer alıyor.

Konferansın sonuçları 18 Kasım'da Bişkek'te düzenlenecek ve ana teması 'Gençlikve Spor' olan Türk Keneşi Devlet Başkanları 6. Zirvesi'ne sunulacak.

Etkinlik ayrıca, farklı kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları arasında network oluşturmak için elverişli bir ortam vefırsatı sağlayacak.

Konferans sırasında Türk Keneşi ile UNAOC arasında mutabakat zaptı imzalanacak.
Kaynak: AA